Єрусалимська Стіна плачу, головна святиня єврейського світу, отримає нову секцію, де чоловікам і жінкам буде дозволено молитися разом, якщо влада Ізраїлю схвалить проект врегулювання багаторічного спору між різними течіями іудаїзму.

Зараз Стіна плачу, де правила поведінки диктують представники ортодоксального напряму, поділена на чоловічу і жіночу частини, причому жінкам, на відміну від чоловіків, тут під загрозою арешту заборонено під час молитов читати вголос сувої Тори, використовувати ритуальне покривало «таліт» або сурмити у ріг «шофар». За лібералізацію порядків виступають послідовники консервативного і реформістського іудаїзму, які складають більшість у багатих і впливових єврейських громадах Америки і Європи.

Після того як релігійні спори почали переростати у сутички з втручанням поліції, прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху доручив пошук компромісу колишньому радянському дисидентові Натану Щаранському, який курирує відносини Ізраїлю з закордонними діаспорами на чолі агентства «Сохнут».

Порадившись із зацікавленими сторонами, Щаранський запропонував пристосувати для молитов південну ділянку Стіни плачу, яка зараз ніяк не використовується, і віддати її тим, кого не влаштовують нинішні порядки.

«Довжина цієї ділянки кілька сотень метрів і, з релігійної точки зору, вона має той же статус, що й інша стіна. Важливо і те, що нову секцію від старих буде відділяти міст, що веде на Храмову гору. Вийде, що всі, хто моляться, рівні, ніхто один одному не заважає і ніхто один одного не бачить», - розповів РІА «Новости» прес-секретар Щаранського Давид Шехтер.

План, як очікується, буде в найближчі тижні переданий в уряд. Якщо його затвердять, будівництво займе півроку-рік, говорить Шехтер. «Важливо зробити так, щоб Стіна плачу знову стала місцем єднання єврейського народу, а не розбрату, щоб кожен єврей, який туди приходить, міг відчути, що вона і його теж, щоб він міг молитися так, як звик», - сказав Шехтер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352