Українські експерти та представники Міжнародного валютного фонду очікують успішного результату переговорів про відновлення співпраці, які мають продовжитися у Вашингтоні 19 квітня.

Зокрема, експерти позитивно оцінюють відсутність різкої критики з боку МВФ за підсумками останнього візиту місії Фонду до Києва. У той же час представники МВФ також вказують на прогрес у переговорах з українською стороною.

Очікується, що вже у червні поточного року Київ може одержати перші транші фінансування за новою програмою stand-by.

Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, звертає увагу, що більшість інвесторів вже зараз впевнені у відновленні співпраці між Києвом та МВФ.

«Останнє успішне розміщення єврооблігацій під 7,5% свідчить про те, що відновлення співпраці України з МВФ вже закладене в оцінки ризиків України більшістю міжнародних інвесторів».

У той же час експерт вважає, що у новій програмі МВФ передбачить більш жорсткий підхід до виділення коштів - спочатку уряду потрібно буде виконувати блок вимог, після чого Фонд буде переказувати гроші.

Тим не менше, як переконаний експерт, український уряд буде намагатися виписати програму співпраці таким чином, щоб виконання найбільш соціально непопулярних заходів не співпало з президентськими виборами: «Український уряд, швидше за все, буде намагатися виписати м'які умови програми на початковому етапі дії програми, жорсткіші на більш пізній період і найбільш м'які ближче до піку політичного циклу. Владі потрібно мінімізувати складні рішення, починаючи з другої половини 2014 року. Питання, пов'язане з виборами, буде ставати все більш актуальним», повідомляє «УНІАН».

Коментуючи підсумкову заяву місії МВФ за підсумками перебування у Києві, експерти зазначають, що вперше за багато років не прозвучало різкої критики. А тон заяви, у якій була відзначена економічна і валютна стабільність в країні, експерти оцінили як «доброзичливий».

Експерти вважають, що до травня поточного року Україна може досягти з Фондом домовленостей про підписання нової програми співпраці stand-by, а перші гроші уряд отримає у червні.

«Ми досягли певного прогресу з урядом щодо бачення майбутнього, щодо подальших кроків. Ми наближаємося до певних домовленостей», - заявив представник МВФ в Україні Макс Альєр.

У підсумковій заяві місії, яка працювала у Києві на початку квітня, також були відзначені деякі досягнення уряду. Зокрема, курсова та економічна стабільність. Головними дискусійними питаннями до сьогоднішнього дня залишаються скорочення дефіциту держбюджету, а також реформування комунальних тарифів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238