З 15 квітня власники нерухомого майна, що підлягає оподаткуванню, почнуть отримувати повідомлення про суму нарахованого податку та платіжні реквізити, повідомляє прес-служба Міністерства доходів і зборів.

Оплатити нарахований податок треба буде протягом двох місяців з моменту отримання повідомлення. Для цього громадяни можуть скористатися послугами банківських установ або поштових відділень, жителі сільської місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських рад.

Також власники кількох об'єктів нерухомості можуть звернутися до податкової інспекції для визначення житла, за яке буде сплачуватися податок. В іншому випадку пільга застосовуватиметься до того об'єкту, в якому зареєстрований платник податку.

Крім того, якщо платник не згоден з нарахованими в повідомленні сумами, він повинен також звернутися до податкової для звірки даних, але не пізніше, ніж через два місяці після отримання повідомлення.

У ДПСУ нагадали, що відповідно до Податкового кодексу, квартири і житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м.кв. і 250 м.кв. відповідно, не обкладаються податком. Податок сплачується тільки за ті метри, що перевищують вказані квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об'єктів житлової нерухомості.

У разі необхідності малозабезпечені громадяни можуть сплачувати податок частинами. Для нарахування розстрочки їм потрібно звернутися до податкових органів.

Податок на нерухомість сплачується початковим внеском на весь рік. Однак, зазначають фахівці Міністерства, платники, які протягом року продали своє майно, мають право на повернення зайво сплачених коштів. Їм потрібно подати відповідну заяву, в якій вказати спосіб перерахування коштів: поточний банківський рахунок, на погашення грошового зобов'язання за іншими платежами або повернення готівкою за чеком. Протягом п'яти робочих днів Міндоходів готує відповідний висновок про повернення коштів і направляє його до Держказначейства, яке і здійснює перерахування коштів.

Як раніше повідомляв ForUm, директор департаменту оподаткування фізичних осіб В'ячеслав Бусарєв заявив, що платник, зобов'язаний сплатити податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, має право на розстрочку платежу або відстрочку сплати податку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303