Сьогодні, 15 квітня, українським водіям потрібно бути пильними - набувають чинності Правила дорожнього руху в новій редакції. Чогось екстраординарного в них немає. Але все таки нові знаки і таблички до них можуть збити з пантелику. Щоб цього не сталося, ForUm вирішив розповісти водіям про деякі зі змін до ПДР.

Знак - сила!

Зміни правил передбачають введення 11 нових дорожніх знаків і 5 табличок до них. Усі знаки повинні бути на видноті як мінімум за 100 метрів. Якщо ж їх встановлюють над проїзною частиною, то не вище 6 метрів.

Як пояснив начальник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС Сергій Будник, важливим, наприклад, є знак, який інформує про зміни в організації дорожнього руху. Це таблиця, на якій написано: «Увага, попереду встановлені нові дорожні знаки». Це допоможе водіям помітити зміни.

А ось правозахисник Володимир Караваєв вважає, що один з нових знаків може заплутати водія, до того ж чреватий перевищенням швидкості. Це - «Початок щільної забудови». Він встановлюється в населених пунктах, в'їзд до яких позначений синім знаком, що дозволяє рух зі швидкістю 90-110 км/год. «Відтепер, якщо в населеному пункті з синім знаком стоятиме «Початок щільної забудови», водій повинен скинути швидкість до 60 км/год», - сказав він.

Поки нових знаків немає на українських дорогах. «У стислі терміни встановити ці знаки складно. Цей процес здійснюватиметься під час реконструкції, ремонту та будівництва доріг і вулиць. Крім того, ДАІ проводить весняно-літній і осінньо-зимовий огляд доріг, за підсумками якого робляться пропозиції, приписи власникам доріг і вулиць», - сказав Будник.

Представник МВС запевнив, що буде проведена перевірка на предмет неналежного встановлення знаків, щоб ніхто не спробував зловживати і незаконно підзаробити на змінах у ПДР. Будник попросив повідомляти в Департамент ДАІ про наявність на дорогах знаків, які водії називають «переносними», - частіше вони обмежують чи забороняють. «Ніхто не захищатиме порушників. Реакція буде серйозною», - сказав він.

Крім того, правилами передбачений пріоритет дорожніх знаків над дорожньою розміткою. У ДАІ сподіваються, що це позитивно вплине на безпеку на дорогах. «Легше встановити знаки, ніж поміняти розмітку. Звичайно, Державтоінспекція вимагає приводити у відповідність розмітку. І досить часто у нас виникають серйозні непорозуміння з власниками доріг. Часто буває так: де розмітка потрібна, вона стирається, а де потрібно, щоб стерлася - вона залишається», - сказав Будник. А ось правозахисник Володимир Караваєв жартує, що це вимушений захід, оскільки в Україні немає доріг, і, відповідно, немає на що наносити цю саму розмітку.

А розмітка - гарно!

Хоч розмітка і програє знакам у значимості, в нових ПДР увагою її не оминули. Будник каже, що вона не складна. Водіям просто треба її уважно вивчити.


Розмітка стане яскравішою: буде тепер не лише білою і жовтою, а й синьою, і червоно-білою, і помаранчевою. Синя суцільна лінія - місця паркувальних майданчиків, розміщених на проїжджій частині. А червоно-біла дорожня розмітка призначена для «зебри» на нерегульованих пішохідних переходах з високою ймовірністю виникнення ДТП. Такою ж вона буде і на переходах для людей зі слабким зором. Тимчасова ж розмітка буде помаранчевою, і її нанесуть у місцях проведення дорожніх робіт, під час яких змінюється організація дорожнього руху на даній ділянці.

На дороги обіцяють також нанести горизонтальну розмітку, яка дублюватиме дорожні знаки «Нерегульований пішохідний перехід», «Інша небезпека», «Обмеження максимальної швидкості» і «Місце для стоянки». Про «лежачого поліцейського» також попередять заздалегідь: нанесуть розмітку, яка інформуватиме водія про наближення до місця установки пристосування для примусового зниження швидкості транспортних засобів.

Обмеження швидкості: плюс-мінус 20 км/год

Що стосується лага в 20 км на годину до допустимої швидкості (який залишився у нових правилах), то Будник сказав, що це порушення ПДР, хоч за нього і не штрафують. «Це порушення ПДР. Будь-який співробітник ДАІ має право зупинити транспортний засіб і попередити водія, що він перевищує швидкість», - нагадав він.

У той же час Будник підкреслив, що ідея прибрати цей швидкісний лаг у 20 км дійсно обговорюється, і вже напрацьований відповідний законопроект.

Нехай буде світло

Також з 15 квітня 2013 року, за словами Будника, всі водії будуть зобов'язані використовувати ближнє світло або «ходові вогні» (зовнішні світлові прилади виключно білого кольору, встановлені виробником транспортного засобу, що забезпечують його видимість під час руху в світлий час доби) за межами населених пунктів у світлий час доби в осінньо-зимовий період - з 1 жовтня до 1 травня. Це нововведення покликане знизити кількість ДТП, оскільки дозволить іншим учасникам дорожнього руху вчасно помітити небезпеку й уникнути зіткнення.

У той же час Будник зазначив, що штрафувати за невключене ближнє світло водіїв не будуть, оскільки для цього парламент повинен внести зміни до Адміністративного кодексу правопорушень, але у випадку ДТП це буде обтяжливою обставиною.

Що ж до використання зовнішніх освітлювальних приладів, які засліплюють інших водіїв, зокрема ксенонових фар, то, за словами Будника, цю проблему ще належить вирішити.

«Ми маємо технічні можливості, щоб зафіксувати порушення. У 2011 році закуплено 27 лабораторій з технікою, що вимірює параметри зовнішніх світлових приладів. Повний контроль поки забезпечити складно. Але ми працюємо у цьому напрямі. Є Національний план дій на 2013 рік. За неправильне використання зовнішніх світлових приладів, встановлення ксенонових та інших світофар, не передбачених конструкцією транспортного засобу та в порушення норм і стандартів, відповідальність підвищиться», - підкреслив він.

У свою чергу правозахисник Караваєв додав: «Є наказ №534, який дозволяє будь-якому співробітникові Державтоінспекції провести техогляд будь-якого автомобіля на дорозі. І є національний стандарт, в якому дуже жорсткі вимоги до газорозрядних ламп. І коли встановлюється «ксенон» з порушенням - це привід для покарання водія».

Сезон гумі не перешкода

У нових ПДР немає чіткої вимоги до водіїв використовувати сезонні шини. Там лише сказано: у разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах зі слизькою проїзною частиною рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини.

Але в ДАІ говорять, що це поки що. «У нас відповідальність за технічний стан транспортного засобу чітко покладена на водія. Але особисто я вважаю, що це питання потребує додаткового врегулювання. Сьогодні йдуть дискусії, щоб виробити прийнятне для всіх формулювання: чи повинна вимога бути пов'язана з температурою або календарним періодом; які повинні бути шини. Ми рухаємося до Європи, і такі правила мають бути виписані», - сказав Будник.

Обережно! Діти!

«Крім того, визначені чіткі вимоги до проїзду повз автомобілів, які здійснюють перевезення дітей. Для висадки пасажирів транспортні засоби, що перевозять дітей, повинні зупинятися з увімкненою аварійною сигналізацією або маячком помаранчевого кольору, а водії, які наближаються до місця стоянки такого транспортного засобу, повинні знизити швидкість або навіть зупинитися», - сказав Будник.

Але ось зобов'язувати дітей і водіїв носити світловідбиваючі елементи/жилети в новій редакції ПДР не стали.

Не потрапила туди також і норма про обов'язкову наявність дитячого крісла в автомобілі. «На жаль, ця позиція не знаходить підтримки. Причина одна: в Україні багато транспортних засобів без технічної можливості встановити ці крісла. І тут, як кажуть, справа потопаючих - їхня особиста справа. Водій - батько або мати - повинен сам потурбуватися про безпеку своєї дитини. Але сьогодні більшість батьків свідомі і використовують дитячі крісла в автомобілях», - пояснив представник ДАІ.

Газон не місце для паркування

Новими ПДР заборонено паркування на газонах, а саме - на ділянках однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерноутворювальних трав (переважно багаторічних злаків) або одерновування. Порушення цього правила погрожує штрафом.

Правда, про зупинку на газонах у ПДР поки нічого не сказано.

Також у ПДР з'явився пункт, що на проїжджій частині забороняється установка предметів, які перешкоджають проїзду або паркуванню транспортних засобів, за винятком випадків: оформлення дорожньо-транспортної пригоди; виконання дорожніх робіт або робіт, пов'язаних із зайняттям проїзної частини; обмеження або заборона руху транспортних засобів і пішоходів у випадках, передбачених законодавством.

Виходить, що фірми і фірмочки, які захоплюють собі частину дороги під VIP-парковки, і далі поза законом. Правда, Будник не радить водіям вдаватися до радикальних дій у боротьбі з ними. За його словами, потрібно звертатися з офіційними скаргами до міліції та органів місцевої влади.

«Державтоінспекція виявлятиме такі випадки шляхом перевірок та реагуванням на скарги, і прибиратиме ці обмежувачі. Водіям я не рекомендую боротися радикально, чинити протиправні дії. Для реагування на це у нас є держоргани. Треба подзвонити в «102» або написати офіційну скаргу», - застеріг Будник.

Обхід праворуч - обгін ліворуч

Згідно з новими ПДР, на дорозі, яка має дві і більше смуг руху в одному напрямку, дозволяється випереджати транспортний засіб праворуч або ліворуч. Але! Водій зобов'язаний рухатися якнайближче до правого краю. Виняток - здійснення розвороту, повороту ліворуч, намір перелаштуватися в інший ряд для випередження автомобіля, який рухається попереду. Що ж до маневрів по узбіччю, то вони заборонені. «Узбіччя повинно бути позначене дорожньою розміткою - суцільною лінією. По ній заборонено пересуватися», - зазначив Будник.

Що ж до обгону справа, то представник ДАІ нагадав: це неможливо, оскільки термін «обгін» за замовчуванням надає можливість здійснити маневр не інакше, як з виїздом на зустрічну смугу, а вона в Україні ліворуч.

І наостанок

Це далеко не всі новини з ПДР, що набули чинності 15 квітня п.р. Ознайомитися з ними детальніше можна на сайті Державтоінспекції або, купивши їх у друкованому варіанті: 8 видавництв отримали офіційний дозвіл на публікацію ПДР, і на сайті ДАІ будуть розміщені ілюстрації титульних сторінок, для того щоб водії змогли зорієнтуватися і купити змінені правила, а не перевидані старі .

Поки складно сказати, наскільки полегшать чи ускладнять життя учасників дорожнього руху нові ПДР, але вже сьогодні можна однозначно стверджувати, що зміни змусять водіїв згадати про те, що Правила дорожнього руху в нашій країні все таки є.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3008