У Харкові вшанували пам'ять жертв Катинської трагедії, повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

У заході взяли участь Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, представники міської та обласної влади.

«Квітень у багатьох країнах є місяцем пам'яті жертв війни і тоталітаризму. Ми з вами зараз знаходимося на місці, де спочивають тисячі не тільки поляків, а й українців, росіян, євреїв, а також представників інших національностей. Сьогодні ми схиляємося перед їхніми могилами, шануємо їх пам'ять і стверджуємо наш протест проти будь-яких проявів нетолерантності, шовінізму і ксенофобії», - сказав Гранат.

Католицькі та православні священики провели богослужіння і молебень за загиблими. Пам'ять похованих на Меморіалі вшанували хвилиною мовчання, до пам'ятника жертв тоталітаризму поклали квіти.

Меморіал жертв тоталітаризму в Харкові було відкрито 17 червня 2000 року за ініціативою президентів України та Польщі в харківському Лісопарку в районі П'ятихаток.

Монумент являє собою Хрест, біля якого встановлені стели з іменами українців та польських військових, розстріляних НКВС і похованих у братських могилах на території Лісопарку у 1938-1940 роках. У 1940 тут були розстріляні 3809 польських офіцерів і 500 мирних польських громадян. У Лісопарку перед Великою Вітчизняною війною також були розстріляні і поховані кілька тисяч репресованих українців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285