Французький сенат остаточно схвалив законопроект про легалізацію одностатевих шлюбів і право гомосексуальних пар на усиновлення дітей, передає «France 24». Раніше на поточному тижні сенат схвалив частину статей документа, а в п'ятницю, 12 квітня, проголосував за надання одностатевим подружжям права на усиновлення дітей.

Тепер документ буде повернений в Національну асамблею - нижню палату парламенту - для заключного, другого, читання, яке відбудеться у травні. Національна асамблея вже прийняла документ у першому читанні 2 лютого, після чого він був переданий на обговорення в Сенат. Тепер нижній палаті парламенту належить обговорити тільки ті статті, в які були внесені зміни.

Якщо законопроект буде знову схвалений, він відправиться на підпис президенту Франсуа Олланду, який обіцяв узаконити одностатеві шлюби ще під час передвиборної кампанії. Закон набуде чинності після того, як буде опублікований в Journal officiel - офіційному виданні Франції. Очікується, що перші гомосексуальні пари зможуть зареєструвати шлюб влітку 2013 року, пише Liberation.

Опозиція вже заявила про свій намір подати до Конституційного суду апеляцію на цей закон, якщо він буде остаточно прийнятий, пише Le Point. За даними соцопитування, 60 відсотків населення країни підтримують легалізацію гомосексуальних шлюбів. Під час громадського обговорення на підтримку закону і проти нього проходили багатотисячні демонстрації, пише «Lenta.ru».

На даний момент одностатеві шлюби легалізовані в 12 країнах світах. За даними правозахисної організації Human Rights Watch, перший подібний закон був прийнятий у 2001 році в Нідерландах. Слідом за цим одностатеві шлюби узаконили Бельгія, Канада, ПАР, Аргентина, Іспанія, Португалія, Норвегія, Швеція, Данія та Ісландія. 10 квітня 2013 р. до цих країн приєднався Уругвай.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

296