Глава Комітету економістів України Андрій Новак прогнозує, що тільки за перший рік після підвищення акцизів на алкоголь і тютюн державний бюджет може додатково отримати 2,5-3 млрд гривень.

«Сьогодні в Україні алкоголь і тютюнові вироби є надмірно дешевими не те, що в порівнянні з західними країнами, а й сусідами. За даними соціологів опитувань, наші старшокласники хоча б раз на тиждень вживають алкоголь, якщо говорити про студентів, то там і три рази на тиждень. Сигарети ж для багатьох - норма життя. Все це через доступність», - стверджує експерт, додаючи, що для оздоровлення нації півлітрова пляшка горілки має коштувати не менше 100 гривень.

У зв'язку з цим, за його словами, найбільш ефективний метод боротьби з цими явищами - підвищення акцизів.

Новак зазначає, що підвищення акцизів з 2014 року - планове, тому виробники можуть несуттєво підняти ціни на алкоголь та тютюн.

«З іншого боку, підвищенням акцизів ми вб'ємо другого зайця - наповнимо бюджет. За моїми підрахунками, завдяки цьому кроку державний бюджет може додатково отримати 2,5-3 млрд гривень», - стверджує експерт.

Нагадаємо, що в рамках щорічної індексації, передбаченої Податковим кодексом, Мінфін розробив законопроект, згідно з яким з 1 січня 2014 року ставка акцизного податку на спирт та алкогольні напої зросте в середньому на 4,7%, пише «УНІАН».

Голова правління ГО «Життя», керівник проекту «Україна без тютюнового диму» Андрій Скіпальський констатує, що після реалізації урядових заходів рівень куріння може зменшитися на 5-7%.

«За останні 2 роки рівень куріння впав на 5%. Однак з 2010 року акцизи на ті ж сигарети не підвищувалися, тільки на невеликий відсоток зросли вони для дешевих сигарет. Тому акцизи потрібно терміново підвищувати. Якщо цього не трапиться, бюджет має всі шанси отримати доходи від них всього на рівні 2007 року. У свою чергу, від комплексу заходів, зокрема, і підвищення акцизів на тютюнові вироби ми очікуємо, що рівень куріння зменшиться до 5-7% у наступні роки», - прогнозує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

378