Європарламент прийняв резолюцію, яка закликає до єдиних і узгоджених дій спортивних організацій щодо організаторів договірних матчів, повідомляє прес-служба Федерації футболу України з посиланням на УЄФА.

«Європейський парламент закликав до узгоджених і всеосяжних дій у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю спільними зусиллями спортивних організацій, поліції, судових властей і букмекерських контор», - йдеться в повідомленні.

Європейський футбольний союз твердо має намір захищати «чистоту» своїх турнірів. Згідно з резолюцією Європарламенту, УЄФА буде дуже суворий по відношенню до тих, кого визнають винним в організації договірних матчів.

«Якщо результат того чи іншого матчу відомий ще до стартового свистка, то немає сенсу і проводити його, - заявив президент УЄФА Мішель Платіні, який схвалив резолюцію. - Діти в цьому випадку перестануть грати в футбол, люди перестануть відвідувати стадіони. Ми налаштовані щосили боротися з тими, хто влаштовує договірні матчі і займається шахрайством. Того, кого визнають винним в організації договірного матчу, чекає дуже серйозне покарання».

Керівництво європейського футболу також запустило систему виявлення шахрайства при грі на тоталізаторі, яка відстежує всі матчі під егідою УЄФА - близько 20 тисяч ігор за сезон, а також понад 30 тисяч зустрічей національних чемпіонатів і кубків, які організовують всі 53 асоціації УЄФА.

Крім того, УЄФА застосовує превентивні заходи за допомогою навчальних програм, систем моніторингу та оповіщення у співпраці з букмекерськими конторами, а також за допомогою різних покарань і дисциплінарних санкцій.

Резолюція настійно закликає гравців, суддів, лікарів, тренерський персонал, технічних працівників, керівників клубів і національних асоціацій суворо дотримуватися кодексу поведінки.

У документі йдеться про можливі санкції за участь в договірних матчах, а також про обов'язок повідомляти про будь-які явища чи правопорушення, так чи інакше пов'язані з договірними матчами.

Як повідомляв ForUm, Міжнародна футбольна федерація (ФІФА) та Інтерпол домовилися про співпрацю у боротьбі проти договірних матчів.

Європейський футбольний союз (УЄФА) під час щорічних зимових суддівських курсів, які проходять на цьому тижні в Римі, попередив європейських арбітрів про небезпеку та ризики, пов'язані з договірними матчами.

Поліція ЄС - Європол - провела масштабне розслідування організації договірних футбольних матчів - як у Європі, так і в інших частинах світу, які виявило близько 380 підозрілих матчів, включаючи дві гри в Лізі Чемпіонів, у Європі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

600