Міністерство доходів і зборів застерігає громадян України від покупки контрабандних швейцарських годинників.

За інформацією прес-служби Міністерства, якщо в минулому році офіційно в Україну було імпортовано лише 218 швейцарських годинників на загальну суму 60,8 тис. дол, то вартість нелегального імпорту була майже втричі більше. У 2012 році були зафіксовані спроби нелегально ввезти 62 швейцарських годинники вартістю 1,4 млн грн.

«Швейцарські годинники як предмет нелегального ввезення в Україну залишаються актуальними вже протягом тривалого часу. Наприклад, у 2011 році було зафіксовано 47 випадків, коли громадяни пробували нелегально ввезти 149 годинників на суму понад 1,5 млн грн., у 2010 році - шість таких фактів. Вилучено 60 годинників на суму 215 тис. грн», - відзначили у Міндоходів.

У Міністерстві додали, що відмовлятися від офіційного ввезення цього товару власників примушує вартість годинника. Адже мито безпосередньо залежить від ціни імпорту. Не сплативши його, власники намагаються знизити ціну годинника для кінцевого покупця.

«Схеми нелегального ввезення годинників прості. Найчастіше їх в Україну відправляють у посилках і бандеролях, рідше - невеликими партіями, звичайно до 10 штук, які ховають у валізах і сумках серед особистих речей, коли повертаються з подорожей додому», - підкреслили у відомстві.

«На сьогодні, як відомо, товарна контрабанда декриміналізована. Особам, які «попадаються» на спробах нелегально ввезти в Україну елітні швейцарські годинники, не загрожує кримінальна відповідальність. Проте вони все одно відповідають перед законом - годинник переходить у власність держави, а громадяни платять штраф, рівний вартості конфіскованих годинників», - заявили у Міністерстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343