Після того як влада закрила прорив дамби у Бортничах, стало відомо, що це не єдиний вчорашній потоп: вода заливає Обухівський район Київської області, пише «Сегодня».

До видання додзвонилися люди, які живуть у дачних кооперативах у селі Підгірці. Їхні городи перетворилися на озера, вулиці - на річки, а будинки (кілька сотень) заливає вода.

«Такого потопу тут ще не було, хоча ми живемо тут вже більше двадцяти років. Це кооперативи «Механік», «Фіалка», «Метрополітен», «Мрія», «Арсеналець» - сотні будинків. Є місця, де води по пояс», - розповідає місцевий житель Сергій. Його односелець Василь Корнійчук видав нам гумові чоботи і повів показувати масштаби катастрофи. «Я вже третій день не можу під'їхати до будинку. Залишаю машину за метрів сто. Он, дивіться, мої коти Рудий і Бобтейленко на деревах і паркані сидять - гуляти їм ніде», - розповів чоловік.

Вода повністю залила його двір і город. «Картопля пропала практично в усіх. Двометрові льохи повні води. Пропав весь урожай. У цьому році не буде ні полуниці, ні смородини, ні малини. Вода завдала збитків приблизно у десять тисяч гривень. Молюся, щоб не довелося ремонтувати весь будинок. У мого сусіда річка прямо у хаті. Вранці ноги з ліжка спустив - і можна мити», - говорить місцевий житель.

Особняк нардепа Володимира Яворівського розташований на в'їзді у селище. «У мене затопило льох. Частину картоплі витягла дружина, а частина і закрутки так там і плавають. Води - сантиметрів на 30-40, і вона не йде. Та й канал уздовж будинку переповнений, ось-ось почне заливати двір. До речі, в нашому селищі живуть і прокурори, і міліціонери, і високі чини із Адміністрації Президента», - повідомив Яворівський.

Місцеві жителі впевнені, що потоп відбувається через те, що у двох місцях навколо селища перекриті зливи місцевих річок Стугни і Сіверки. Вони показали ділянку біля села Таценки, де раніше працював шлюз. Зараз він заблокований плитами. А в іншому місці відведення води перекрите рукотворним звалищем уздовж водойми.

У місцевій сільраді говорять про інше. «Причина, з якої підтоплює Підгірці, в іншому. Це відбувається через вину наших сусідів у Києво-Святошинському районі. Там на приватній території власники розкопали два метри греблі, і вода, яку вона стримувала, з їхнього району ринула в Обухівський. Ми, на жаль, не можемо вплинути на ситуацію, оскільки розібратися з приватниками може тільки прокуратура, - пояснив Олександр Колпачов, голова місцевої сільради. - Сподіваємося, що це питання вирішиться у Києві».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314