Заборона абортів призведе лише до неминучих жертв. Про це в коментарі кореспондентові ForUm'у заявила головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім.М.В.Птухи НАН України Наталія Рингач.

«На мою думку, перед пропозицією заборонити аборти авторам законопроекту було б непогано ознайомитися з досвідом заборони абортів як в нашій країні, так і в інших країнах. Подібні заходи призводять лише до неминучих жертв – як до загрози життю і здоров'ю жінок, які шукають можливість перервати небажану вагітність і знаходять її (або віддаючись у руки некваліфікованих людей, або калічачи себе самі), так і до зламаних професійних кар'єр медиків, які порушують заборону. Так, я згодна, обірвати зародження життя – гріх. Але не менший гріх народження небажаної, непотрібної дитини», - зазначила вона.

На думку експерта, чекати, що заборона абортів підвищить народжуваність, омана. «Хіба що в перші місяці, потім жінки знайдуть можливості. Добре, якщо справа обмежиться «медичним туризмом» та виконанням аборту в сусідній країні. Але цей шлях не всім по кишені – у хід підуть варварські дози препаратів, в'язальні спиці, ванни з окропом і гірчицею і піднімання шаф», - вважає Рингач.

«Як правило, за заборону абортів ратують депутати-чоловіки. Є пропозиція запитати, а скількох дітей народила та жінка, на якій він одружений зараз. Ви знаєте, якщо жити нормальним статевим життям весь репродуктивний період, гіпотетично можна народити 16 дітей. Але так буває лише у поодиноких випадках, адже не весь цей період жінка живе в союзі, хтось хворіє, їде, хтось довше годує грудьми і т.п. Реально максимальне число дітей, народжених жінкою за все життя, становить 12 осіб – це визначили, вивчаючи життя в американській секті гуттеритів, де рано виходять заміж і не користуються контрацепцією. Боюся, ніхто з авторів законопроекту не зміг би забезпечити цю кількість дітей у своїй сім'ї», - підкреслила вона.

За словами експерта, високий рівень абортів – величезна медико-соціальна проблема нашої країни. «Але, по-перше, він неухильно знижується (з 2000 року вдвічі!). По-друге, боротися треба не забороною, а вихованням і освітою», - підсумувала Рингач.

У свою чергу, екс-міністр охорони здоров'я Юрій Гайдаєв також вважає, що заборона абортів може обернутися не дуже хорошими наслідками.

«Ця проблема обговорюється давно. Моя думка: жінка має право сама вирішувати це питання. Поза всяким сумнівом, подібне втручання в організм – це погано. Але ми знаємо часи, коли аборти були заборонені. Ці операції пішли в тінь, їх робили всі, кому не лінь, було багато ускладнень. Питання занадто інтимне. Я особисто проти абортів, але заборона... Не думаю, що вона своєчасна і необхідна. Будь-яка заборона обертається не дуже хорошими наслідками», - підкреслив він.

Нагадаємо, 5 квітня три депутати з фракції ВО «Свобода» зареєстрували у Верховній Раді законопроект, у разі прийняття якого в Україні можуть заборонити аборти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279