Новим газопроводом в обхід України через Польщу, будівництво якого ініціювали російські власті, буде важко заблокувати реверсні поставки газу з Європи завдяки розвиненій українській газотранспортній інфраструктурі.

Про це в Польщі повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимир Макуха, який брав участь в енергетичній конференції у Варшаві.

«Компресорних станцій на виході з України досить багато, заблокувати все і відразу буде складно», - сказав він.

За його словами, єдиний спосіб, який дозволив би досягти такого результату, це значне збільшення газового транзиту російського газу через Україну (який, навпаки, знижується через будівництво «Газпромом» обхідних газопроводів - УНІАН).

Співрозмовник агентства підтвердив, що в цьому році українська влада планує імпортувати з країн Євросоюзу близько 5 млрд кубометрів газу, зазначивши, що остаточні прогнози будуть відомі після затвердження газового балансу країни на цей рік.

«Як тільки він буде затверджений, буде відомо, скільки реально ми закупимо», - сказав Макуха, не назвавши можливих термінів.

Заступник міністра додав, що цей документ буде затверджений разом з фінансовим планом НАК «Нафтогаз України».

Він також повідомив, що першим серед офіційних осіб України, хто обговорив тему будівництва ще одного обхідного газопроводу, став Президент України Віктор Янукович, який говорив на цю тему минулої неділі з президентом Польщі Броніславом Коморовським, передає «УНІАН».

«Такий контакт відбувся, і він зняв дуже багато питань», - сказав Макуха.

Нагадаємо, минулого тижня російські власті запропонували Польщі побудувати новий газопровід через її територію до Словаччини, по якому, за оцінками "Газпрому", можна додатково постачати 15 млрд кубометрів газу.

Представники польського уряду на чолі з прем'єром заявили, що Польща не зацікавлена ​​у додаткових поставках газу з РФ, а, навпаки, за рахунок диверсифікації хоче знизити свою енергетичну залежність від Росії.

Офіційну відповідь влада планує передати Росії після підготовки техніко-економічного обґрунтування цього проекту, яке має бути готове до жовтня 2013 року.

Нагадаємо, президент Польщі Броніслав Коморовський запевнив Президента України Віктора Януковича, що польські власті не будуть брати участі у газових проектах Російської Федерації, які створюють загрозу інтересам України.

Глава польського уряду Дональд Туск 5 квітня заявив, що влада Польщі не підтримує ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі, в рамках проекту «Ямал-Європа-2».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334