У публічних акціонерних товариствах (АТ) з кількістю акціонерів від 100 чоловік повинна з'явитися посада корпоративного секретаря. Про це член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Анатолій Амелін заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm’y.

За словами чиновника, тоді буде зрозуміло, хто відповідає за взаємодію з акціонерами, включаючи і ненадання їм інформації. «Цей фахівець повинен буде пройти відповідне навчання і мати достатню кваліфікацію, адже не кожен юрист є експертом з корпоративного права. Наша Комісія повинна бути впевнена, що інтереси акціонерів будуть дотримані. Зараз за взаємодію з акціонерами нерідко відповідає або штатний юрист, або помічник директора, або навіть він сам, відповідальність не централізована. Але ж, наприклад, при зборах акціонерів або інших корпоративних діях кожен акціонер повинен розуміти, до кого звернутися для ознайомлення з матеріалами, включаючи документи наглядової ради, звітність компанії», - зазначив економіст.

За його словами, у цьому ж контексті можна розглядати проект закону про зниження кворуму зборів акціонерів. «Сьогодні це 60%, але це не відповідає світовій практиці. Такий поріг виник у ході приватизації при первинній концентрації капіталу, коли продаж держпакетів йшов невеликими блоками. Сьогодні ця норма явно застаріла: для призначення або зняття директора, для рішення про розподіл прибутку достатньо 50% акцій. За кордоном для легітимних зборів акціонерів у публічних компаніях кворум часто взагалі не потрібен. Тому ми пропонуємо зменшити кворум хоча б до 50%. У майбутньому цю планку потрібно знижувати і далі, однак для цього в країні повинні з'являтися реальні публічні компанії, які виникли не внаслідок приватизації, а зважаючи залучення капіталу від широкого кола інвесторів», - сказав член НКЦПФР.

Важливою новацією є і пропозиції Комісії з похідними позовами акціонерів, продовжив він. «Сьогодні, якщо менеджмент вчинив дії, які завдали збитків АТ, і акціонери отримали похідні збитки, то довести наявність останніх практично неможливо. Ми пропонуємо, щоб акціонер міг подавати позов до менеджменту від імені АТ і через суд вимагати компенсації. Ця норма досить важлива, тому менеджмент деколи зловживає своїми можливостями (право підпису, право прийняття рішень), аж до банкрутства компанії. Наша новація дозволить запобігати такій ситуації, і якщо вона буде реалізована, то Україна підніметься на кілька позицій у відомому міжнародному рейтингу Doing Business. А це один із визнаних критеріїв національного рівня захисту прав інвесторів», - резюмував Амелін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216