Директор центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос прогнозує збільшення товарообігу між Україною і Туреччиною в машинобудуванні та сільському господарстві після підписання угоди про вільну торгівлю межу країнами.

«Це буде дійсно історична угода. Рух у цьому напрямку дуже перспективний і для Туреччини, і для України. Я б, у першу чергу, це розглядав у контексті синергії країн у напрямі євроінтеграції. Слід пам'ятати, що на цьому шляху Туреччина знаходиться далі від нас, вони вже гармонізували своє законодавство з європейським, їхні бізнесмени спокійно працюють на європейському ринку. У зв'язку з цим Туреччина може поділитися своїм досвідом на шляху до Європи», - сказав він.

Крім цього, він переконаний, що після підписання угоди про ЗВТ країни на порядок збільшать свій товарообіг.

На думку Семиволоса, є перспективи збільшення товарообігу в машинобудуванні, сільському господарстві та інших сферах. Також директор Центру близькосхідних досліджень прогнозує, що країни посилять співпрацю в енергетиці. Зокрема, він вважає, що після підписання угоди сторони можуть активізувати переговорний процес щодо пропуску українських танкерів зі скрапленим газом через протоку Босфор, які турецька сторона звинувачує у забрудненні навколишнього середовища. Семиволос не виключає, що турки можуть в цьому питанні піти на деякі поступки, пишуть «Контракти».

Нагадаємо, що раніше міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов повідомив, що в 2013 році готується до підписання угода про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною.

Як повідомляв ForUm, Україна і Туреччина планують підписати угоду про зону вільної торгівлі до 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207