Зараз український міжбанк працює практично без інтервенцій Національного банку України. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході прес-конференції заявив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост.

Він зазначив, що кредитний портфель банків за три місяці поточного року у гривні виріс на 6,2 млрд, в іноземній валюті - 5,9 млрд.

«Банки повертають фондування. З початку року вже повернуто 9 млрд у гривневому еквіваленті валютних запозичень іноземним банкам», - повідомив він.

Крім того, представник НБУ зазначив, що валютні пасиви вітчизняним банкам не зовсім цікаві. На авуарах зосереджена велика кількість інвалюти - 10,5 млрд дол

«Це валюта, яка лежить на корпоративних рахунках і не працює», - підкреслив Дубіхвост.

Коментуючи інформацію про зростання кредитування в іноземній валюті, банкір нагадав, що на нього існують жорсткі обмеження, і юридичні особи можуть скористатися ним, якщо мають доходи в іноземній валюті.

«Експортери отримують доходи у валюті, тому їм вигідні кредити у валюті, - сказав він. - Я тут не бачу якихось системних ризиків».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312