Польський уряд буде враховувати інтереси України під час реалізації газових проектів з Російською Федерацією.

Про це заявив віце-голова польського уряду Януш Пехочинський на конференції, присвяченій видобутку сланцевого газу, у Варшаві в четвер.

«Одне із головних питань, яке ми ставимо, оцінюючи цей проект, це як це вплине на енергетичну систему держав Центральної та Східної Європи, в тому числі, на Україну», - сказав він, коментуючи останню пропозицію росіян повернутися до «Ямал-2».

Пехочинський зазначив, що польський уряд не прийняв жодного рішення у справі будівництва нового газопроводу через Польщу спільно з «Газпромом».

Віце-прем'єр зазначив, що вже на сьогоднішній день потужності діючих газопроводів, якими можна постачати російський газ до Європи, значно перевищують реальні обсяги, які постачають росіяни, повідомляє «УНІАН».

За його даними, перша нитка Ямальського газопроводу, Північний потік і українська газотранспортна система дозволяють доставляти до Європи близько 245 млрд кубометрів газу, в той час, як «Газпром» в минулому році продав європейцям лише 138 млрд кубометрів.

«У разі реалізації задекларованих Росією проектів «Південного потоку» і згаданого газопроводу (через Польщу) потужності зростуть до 365 млрд кубометрів», - сказав він.

Віце-прем'єр зазначив, що в той же час не тільки Польща, а й інші держави Європейського Союзу реалізують низку проектів, які покликані відшукати альтернативні джерела поставок.

Він також сказав, що спроби диверсифікувати поставки енергоносіїв не пов'язані тільки з політикою, але також з необхідністю подбати про стабільність поставок, зазначивши, що проблеми можуть виникнути через технічні проблеми або навіть терористичної загрози.

Пехочинський зауважив, що Польща не може не враховувати інтереси своїх найближчих сусідів, зазначивши, що в минулому році країна імпортувала через Україну 3,8 млрд кубометрів газу, або 25% всього споживання.

Нагадаємо, глава польського уряду Дональд Туск 5 квітня заявив, що влада Польщі не підтримує ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі, у рамках проекту «Ямал-Європа-2».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241