Віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко заявляє, що з кожних десяти упаковок ліків, що продаються в українських аптеках, шість - вітчизняного виробництва. Про це він заявив на нараді з питань розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку, повідомляє прес-служба чиновника.

Віце-прем'єр зазначив, що забезпечення якості та доступності лікарських засобів для наших громадян - це сьогодні ключовий пріоритет керівництва й уряду.

На його думку, конкуренція на вітчизняному фармацевтичному ринку посилюється, і він стає все більш привабливим, у тому числі і для іноземних компаній. «Тільки за минулий рік ринок зріс на 15% і склав 34,2 млрд грн. Це - істотний показник. На тлі глобальної фінансової турбулентності вітчизняна фармацевтична галузь демонструє стійке зростання: торік ваші підприємства реалізували на внутрішньому ринку на 16,7% продукції більше, ніж у 2011 році, всього на 9,7 млрд грн», - зазначив Грищенко.

Однак, за його словами, на вітчизняному фармацевтичному ринку спостерігаються і негативні тенденції, які полягають в тому, що з кожних десяти упаковок ліків, що продаються в аптеках, шість - українського виробництва, але дві третини всіх грошей споживачів припадає на іноземних виробників, які в основному продають такі ж препарати, але в кілька разів дорожче.

«Отже, більше 2 млрд доларів США щорічно Україна платить іншим за ліки, більшість з яких ми в змозі виробляти власними ресурсами. Ми у ждному разі не виступаємо проти імпортних ліків. Стратегічна мета керівництва держави - збільшити доступність лікарських засобів для українських громадян і розширити власне виробництво ліків», - підкреслив Грищенко.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що уряд повинен активізувати роботу щодо забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

296