Український гідрометцентр змінив прогноз для Києва щодо рівнів і строків проходження весняної повені. Фахівці прогнозують, що вони будуть вище середніх багаторічних.

Про це директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда заявив сьогодні на засіданні Постійної комісії КМДА з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За його словами, останній прогноз характеристик весняного водопілля для Києва формувався 6 березня, але змінилася ситуація на річках, що формують приплив води в Київське та Канівське водосховища.

«Є умови, за яких піки весняної повені по річці Прип'ять і річці Дніпро можуть бути близькі за термінами, а це створює певну ситуацію для того, щоб переглянути попередній прогноз», - зазначив Кульбіда.

За його словами, у розрахунках гідрометцентру взяті великі обсяги весняної повені - 6500 куб. м води за секунду. Також враховано, що рівень Канівського водосховища буде доведений до мертвого об'єму - тобто 91,0 метра. Відповідне рішення вже прийнято міжвідомчою комісією при Держводагентстві. Київське водосховище поки не задіяно, додав Кульбіда, повідомляє «УНІАН».

«Таким чином, згідно з розрахунками, максимальний рівень води на Дніпрі в районі Гідропарку передбачається вище торішнього і місцями вище середнього багаторічного. Він очікується в інтервалі від 670 до 740 см над умовним рівнем нуля, або 93,7-94,4 метра за балтійською системою», - сказав начальник гідрометцентру.

Він нагадав, що за період експлуатації Київського і Канівського водосховищ найвищий рівень водопілля спостерігався в столиці у 1979 році - 95,39 м.

«Відносно високими були весняні повені у 1985, 1986, 1994 роках. Вони становили від 93,9 до приблизно 94 м за балтійською системою. Приблизно така ж ситуація очікується в нинішньому році», - сказав Кульбіда.

За його словами, найбільш ймовірні терміни найвищих рівнів води - це перші п'ять днів і можливо трохи пізніше у травні.

За розрахунками гідрометцентру, при такому прогнозі загрози затоплення промислових об'єктів і житлових масивів немає. У той же час, можливе затоплення приватної забудови в Корчуватому; в приміській зоні Києва на прирічкових територіях; передбачається перелив води на окремих ділянках Лівобережної дамби Бортничі-Вишеньки; можливе затоплення заплав у селах Погреби, Хотянівка, Троєщина, Гнідин, Вишеньки, але вода не дійде до житлової забудови.

Також, за словами Кульбіди, очікується часткове затоплення в межах приватної забудови на лівому березі Дніпра в районі Південного мосту; можливо часткове затоплення садово-дачної забудови на обмежених ділянках, прилеглих до Дніпра і його затоках, - Воскресенських, Русанівських садів, Осокорки, Позняки.

Крім того, можливе затоплення пляжів у Конча-Заспі, але при цьому загроза підтоплень будинків на намитих територіях не прогнозується, зауважив Кульбіда.

Нагадаємо, 10 квітня близько 19.00 у Бориспільському районі Київської області на муловому полі №3 Бортницької станції аерації стався прорив дамби.

За даними КМДА, прорив тіла дамби склав у діаметрі близько 1 м, розлив води стався на 1,9 га прилеглої території.

10 квітня Кульбіда заявив, що в Україні паводки практично закінчилися і спостерігається тенденція до спаду води.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315