Сьогодні в Україні діє п'ять програм підтримки житлового будівництва. Про це, як передає кореспондент ForUm`у, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник заявив на прес-конференції.

За словами чиновника, найбільш ефективна і популярна програма «30/70», коли українець, що стоїть у черзі на житло, може отримати від держави 30% вартості квартири.

Крім того, продовжив міністр, розвивається програма сільської забудови «Власний дім», а також проект компенсації іпотечного кредиту (людина платить по ньому 3%, решту компенсує держава), якою вже цього року скористалися 118 осіб. «Причому повністю зроблені виплати за попередніми 1233 іпотечними кредитами. Держава виконує свої обіцянки, це закладено і в держбюджеті-2013, де на програму іпотечної компенсації виділяється 300 млн грн», - запевнив глава Мінрегіону.

Крім того, додав він, до Програми активізації економіки на 2013-14 рр.. закладена можливість оренди квартир з подальшим викупом, під 3% річних. «При цьому людина відразу отримує житло. Думаю, відповідна постанова буде прийнято до кінця квітня. На даний проект буде виділено 6,6 млрд грн. Спочатку треба побудувати це житло і викупити його через Державну іпотечну установу. У нинішньому році по цій лінії будемо підтримувати розпочаті будівельні проекти, а у 2014-му запустимо нові», - сказав Темник.

На його думку, таке стимулювання будівельної галузі помітно поліпшить умови інвестування у виробництво будматеріалів. «Сьогодні ці підприємства завантажені на 36%, однак якщо буде будівельне держзамовлення, то цей відсоток швидко зросте», - упевнений чиновник.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

542