Мер Лондона Борис Джонсон має намір встановити у центрі міста пам'ятник екс-прем’єру Маргарет Тетчер, яка померла 8 квітня у віці 87 років.

Градоначальник і однопартієць «залізної леді» розпорядився підшукати для монумента гідне місце. Про це повідомили британські ЗМІ.

«Мер вважає, що баронеса Тетчер заслужила, щоб пам'ятник їй встановили в центрі міста», - заявив представник лондонської адміністрації.

Кілька британських політиків вже внесли пропозицію, щоб статуя «залізної леді» була розміщена на Трафальгарській площі, поруч з пам'ятником адміралу Нельсону. Автори ідеї обґрунтовують таке сусідство роллю Тетчер у війні 1982 проти Аргентини за Фолклендські острови.

На Трафальгарській площі, крім монумента Нельсону, який розгромив флот Наполеона, встановлено чотири постаменти, на яких стоять три статуї. Це пам'ятки королю Георгу IV і двом воєначальникам - генералу Чарльзу Нап'єру і Генрі Хейвлоку, які відомі своїми перемогами під час колоніальних воєн в Індії.

Четвертий постамент залишається порожнім. У 2007 році статуя Маргарет Тетчер з'явилася у Вестмінстерському палаці, де засідає британський парламент, передають РІА «Новости».

Нагадаємо, Тетчер - перша і єдина в історії Великобританії жінка-прем'єр (1979-1990), у грудні була госпіталізована. Її оточення пізніше повідомило, що вона перенесла невелику операцію з видалення утворення в сечовому міхурі, яка пройшла успішно.

Однак 8 квітня баронеса померла від інсульту. За життя вона розпорядилася не влаштовувати для неї державний похорон, тому було вирішено провести церемонію урочистого похорону, статусом трохи нижче ніж державного.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247