Зміни, які влада Кіпру внесла у березні в узгоджену з ЄС економічну програму, щоб домогтися її схвалення парламентом, підвищили загальну вартість порятунку країни до 23 млрд з раніше очікуваних 17 млрд євро, пише The Wall Street Journal.

За даними газети, нові оцінки містяться в проектах документів, підготовлених Єврокомісією та Європейським ЦБ.

Нова оцінка не означає, що ЄС і МВФ необхідно буде збільшити обсяг кредитів з нинішніх 10 млрд євро. Фактично мова йде про те, що розвал банківської системи збільшує внесок, який робить сам Кіпр, у тому числі за рахунок вкладників, приватизації та продажу золота, до 13 млрд євро з раніше очікуваних 6-7 млрд євро.

Різке скорочення масштабів банківської системи Кіпру скоротить потребу в кредитних грошах для її рефінансування до 2,5 млрд євро.

У той же час колапс банків означає поглиблення спаду економіки, і тому буде потрібно більше грошей для фінансування бюджетного дефіциту країни, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Додатково 1,4 млрд євро Кіпр планує зібрати за рахунок приватизації.

Щоб отримати кошти, Кіпр продасть золото з резервів на 400 млн євро - приблизно 10 тонн з наявних у нього майже 14 тонн, повідомляє Financial Times. Раніше під час операцій з порятунку європейських країн таких прецедентів ще не було.

Згода Кіпру продати частину золота стала ударом по ринку золота, тому що трейдери та аналітики замислилися про можливість такого ж кроку з боку південних країн ЄС, у розпорядженні яких є величезні запаси золота.

Скорочення ВВП Кіпру в 2013-2014 роках тепер оцінюється в цілому у 12,5%, у тому числі на 8,7% цього року, держборг досягне 126,3% ВВП у 2015 році і потім скоротиться до 104% до 2020 року .

У березні обговорювався варіант, при якому за рахунок списання грошей вкладників у банках Кіпр отримає 5,8 млрд євро, тепер ця сума зростає до 10,6 млрд євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314