Нещодавно у Києві в одному зі спальних районів сталося жорстоке вбивство: біля багатоповерхівки на Осокорках невідомі забили бітами директора однієї зі столичних будівельних фірм. Все сталося ввечері. За словами очевидців, коли чоловік вийшов із автомобіля, на нього напали двоє невідомих з бітами і вбили людину за лічені секунди. Двома місяцями раніше у Миколаєві вісім чоловік вбили далекобійника тими ж бейсбольними бітами. Як бачимо, «спортивний снаряд» використовується як зброя не тільки героями старих кримінальних серіалів, за прикладом «Бригади». Наскільки популярна в Україні настільки атипова зброя і що ще пристосовують для вуличного бою, крім звичних кастетів, нунчаків і монтировок, розбирався ForUm.

Альтернативний «бейсбол»

Така гра, як бейсбол, у класичному її розумінні неможлива без біти для відбивання м'ячів. Сучасні професійні біти дуже різні і за якістю, і за ціною. Їх виробляють як з дерева, так і з металу. Але професійна бейсбольна ліга США вимагає застосовувати тільки дерев'яні біти.

Сьогодні купити біту не складає ніяких труднощів. Для цього навіть не потрібно виходити з дому – багато інтернет-магазинів не тільки продадуть, але і доставлять її за вказаною адресою. Варто забити у пошуковик «купити бейсбольну біту» – і отримаєте більше 500 тис. результатів. Ціни дуже різняться. Найпростіша дерев'яна – від 30 грн, алюмінієва – від 200 грн.

До речі, в описі товару продавці часто пишуть: «Алюмінієва біта – прекрасний подарунок спортсмену, начальнику і взагалі будь-якому чоловіку. Це потрібна річ вдома і незамінний предмет в автомобілі!» Прочитавши таку рекламу і задавши у пошук «бейсбольні біти для самооборони», отримуємо майже 20 тис. результатів, на «біта як зброя» – 360 мільйонів! Знаючи просте правило, що попит народжує пропозицію, розуміємо, що саме як зброя бітою цікавляться найбільше. Вона міцно оселилася в автомобілях, замінивши старий снаряд для самооборони – монтировку. Також саме її часто тримають у передпокої, щоб відбиватися від непроханих гостей. Виходить, що у нас в країні це не палиця для відбивання м'яча, а зброя ударно-дробильної дії.

Що написано пером – не вирубаєш сокирою

Ще одна популярна іграшка для дорослих хлопчиків – ручка, але не проста, а «тактична». І коштує вона не дешево – від 320 грн. Їх у інтернет-продажу хоч греблю гати, причому роблять їх навіть дуже популярні компанії, які частіше сприймаються нами як «канцелярські».

Рекламуючи свій товар, інтернет-продавці пишуть, що така ручка – справжній подарунок любителям стилю «мілітарі» і взагалі всього «військового», крім того, тактична ручка – це міцний, надійний і багатофункціональний інструмент з набором різних функцій.
Є, наприклад, ручки з кресалом: вона може бути використана для запису, для самооборони або для розведення вогню у критичних ситуаціях. Є і ручка-куботан модульної конструкції: вона не тільки пише, але може служити і як явара – японський кастет для нанесення точкових ударів.

«Люмени» і тростини з секретом

Популярні також і багатофункціональні ліхтарики, які часом називають «люмени», як одиницю, в якій обчислюється кількість світлової енергії, що виходить із проектора. Такий інструмент може засліпити противника. Він може бути оснащений балончиком зі сльозоточивим газом і металевим наконечником для розбивання стекол. Також він може служити і бітою.

Ще один улюблений чоловічий аксесуар, який використовується представниками сильної статі вже кілька століть, – це тростини, що з'явилися у XVI столітті. Крім медичної, тростина виконувала ще й естетичну функцію, будучи аксесуаром, що доповнює образ модної та успішної людини. Часто їх робили з секретом: ховали в них гребінці, фляги, гральні кості і, звичайно ж, зброю. Сьогодні, пошукавши в Інтернеті, можна знайти сучасні аналоги з секретом: у них сховалися і ніж, і рапіра, і ліхтарик, і шокер, і багато іншого. У продажу також палиці-батоги та інші супер-самозахисні штучки.

Суворий закон, але закон

Так невже всі вище названі «засоби самозахисту» не контролюються законом? Давайте розберемося. Зараз в Україні без спеціального дозволу можна придбати тільки газові балончики і таку пневматичну зброю, у якої швидкість польоту кулі менше 100 метрів на секунду, а калібр – менше ніж 4,5 мм. Придбати особисту зброю, спецзасоби самооборони інших видів можна, тільки одержавши спецдозвіл на газовий пістолет по досягненні 18 років, на гладкоствольну мисливську рушницю – 21 року, нарізну рушницю – 25 років.

До того ж існує кілька категорій громадян, які мають право на придбання «пристрою для відстрілу патронів, споряджених гумовою кулею», який у народі називають «пістолетом для гумових куль». До осіб, професійна діяльність яких пов'язана з ризиком для життя і здоров'я, належать працівники правоохоронних органів, судді та їхні найближчі родичі; за постановою суду – особи, які беруть участь у судочинстві; військовослужбовці, крім солдатів строкової служби; народні депутати та журналісти. Також у лютому 2013 року Кабмін сформував список спецзасобів, якими можуть бути екіпіровані співробітники охоронних фірм. У список входять захисні каски, газові балончики та пістолети з набоями 6,8 і 9 мм, травматична зброя, гумові кийки, пластикові наручники та електрошокери.

Незаконне ж володіння зброєю в Україні переслідується і адміністративно і кримінально. Зокрема, у Кримінальному кодексі у ст.263 говориться: носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років. Ще одна норма КК: носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Злочин вчиняє умисел, а не випадковість

У Кримінальному кодексі законодавець використав фразу «або іншої холодної зброї», тобто незрозуміло, потрапляють чи ні предмети нашого дослідження під дію КК. Щоб розібратися у законодавчих тонкощах, ForUm звернувся за допомогою до обізнаних людей.

Так, позафракційний парламентарій, голова підкомітету Комітету ВРУ з питань правової політики, генерал юстиції Сергій Міщенко пояснив ForUm'у, що визначення належності того чи іншого предмета до зброї здійснюється шляхом проведення експертного дослідження:

«У кожному конкретному випадку, коли порушується кримінальна справа, проводиться експертиза. І тільки експерт може визначити, чи є той або інший предмет зброєю. Потрібно розуміти, що будь-який предмет – палиця, пляшка, урна, і навіть зубочистка – може бути використаний як смертельна зброя. Ясна річ, все заборонити неможливо, можна лише довести ситуацію до абсурду, заборонивши, наприклад, продавати тяжкі речі, оскільки ними теоретично можна травмувати або вбити людину. І тут все залежить від того, чи законослухняна людина. Якщо ні – у нас є КК. Що ж стосується законодавства про зброю у цілому, то його потрібно доопрацьовувати і вдосконалювати. Але треба розуміти, що можна написати величенний закон, але все без винятку у ньому врахувати неможливо», - переконаний Міщенко.

У свою чергу, правозахисник Едуард Багіров у коментарі ForUm'у розповів, що йому доводилося захищати у судах людей, які скористалися предметами, що можна підвести під категорію холодної зброї:

«Якщо людина носить при собі предмети, які можна підвести під категорію «холодна зброя», наприклад, нунчаки, бойову (не сувенірну) булаву, – правоохоронці вправі затримати її, скласти протокол і направити матеріали до суду для визначення порушення закону країни конкретним громадянином. Що ж стосується предметів для самозахисту, які продаються в Інтернеті, то у моїй практиці були випадки, коли люди їх застосовували. Були адмінштрафи, попередження з вилученням даного предмета, але позбавлення волі – ні. А враховуючи криміногенну ситуацію, я сам купив би і друзям рекомендував би мати дозволені до використання предмети для самозахисту на вулиці», - зазначив правозахисник.

А що скажуть з цього приводу правоохоронці? Начальник Управління зв'язків з громадськістю МВС України Володимир Поліщук сказав ForUm'у, що законність так званої вуличної зброї – питання філософське:

«Якщо людина вирішила вчинити злочин, наприклад, за статтею 115 КК «вбивство», то за допомогою чого вона це зробить, вогнепальної чи холодної зброї, цеглини чи іншого, за великим рахунком, не має значення. І камінь, і шматок труби, і біта, і інші предмети можуть послужити знаряддям злочину. Все, що не заборонено законом для продажу і використання, люди мають право носити. І не питання співробітників міліції перевіряти предмети, які теоретично можуть завдати шкоди людям, але не належать до списку заборонених. Звичайно, людина, яка хоче себе захистити, може використовувати весь дозволений арсенал. Але! При цьому потрібно пам'ятати про принцип, закладений у нашому кримінальному законодавстві: не перевищити міру необхідної оборони», - підкреслив правоохоронець.

Розум сильніший за кулаки

Як бачимо, відповісти за всією суворістю закону можна за використання у злочинних цілях будь-якого предмета, навіть зубочистки. У кожному конкретному випадку ступінь вини має визначати суд. А за наявність у законослухняного громадянина у багажнику або салоні автомобіля бейсбольної біти чи «люмена» у рюкзаку затримувати і карати не повинні. Для захисту можна використовувати все, що опиниться під рукою, головне – не перестаратися і не потрапити під статтю за перевищення самооборони. ForUm же щиро сподівається, що нашим читачам «засоби для самозахисту» ніколи не знадобляться, а описані нами предмети залишаться всього лише новомодними сувенірами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1181