У Програмі активізації розвитку економіки на 2013-14 рр. закладено близько 50 млрд грн на розвиток будівництва та ЖКГ. Про це міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm`у.

За словами чиновника, кошти залучатимуться під державні гарантії. «Сьогодні ЖКГ не може працювати тільки за бюджетний рахунок, тому інвестиції дуже важливі. Однак для їхнього успішного залучення ще потрібно доопрацювати законодавчу базу, а також знайти можливість обійтися без підняття комунальних тарифів», - сказав міністр.

Він повідомив, що енерговитратність українського ЖКГ у 3 рази більше, ніж в Європі. «У нове галузеве законодавство України також закладено досить жорсткі рамки: 40-60 умовних кВт/кв.м, тоді як зараз у середньому по країні це 155-158 кВт/кв.м. Для порівняння, в Євросоюзі це до 45-50 кВт/кв.м. А значить, галузі необхідна термомодернізація і в цілому енергозбереження, що дозволить повернути капіталовкладення за рахунок скорочення витрат. Практика регіонів показала, що зниження видаткової частини може становити 30% - і це без термосанації будівель. Якщо додати ще й цей пункт, то економічна ефективність підвищується до 50%», - акцентував голова Мінрегіону.

На його переконання, потрібно відпрацювати всі можливі моделі використання альтернативних енергоносіїв для заміщення природного газу. «Це може бути електроенергія, тверде паливо (торф, деревні пелети). Керівництву всіх регіонів поставлене завдання через 2 тижні подати Кабміну нові моделі теплозабезпечення, особливо у тих випадках, де теплопостачання нераціональне і неефективне. І це стане предметним внеском у підготовку до наступного опалювального сезону. Енергозберігаючі проекти вже є практично в усіх регіонах – щодо встановлення ергономічних котлів, використання паливних брикетів, щодо впровадження енергоефективних технологій водопідготовки», - розповів чиновник.

За словами Темника, на модернізацію теплопостачання під держгарантії у 2013-14 рр. намічено залучити майже 3 млрд грн, що вже у цьому році дасть 450 млн грн економії. «Перш за все, кошти підуть на модернізацію котелень. Кредити зараз можна залучати на термін до 7 років, а окупність відповідних проектів – 3-5 років. Це означає, що комунальні підприємства встигнуть повернути кредит, отримавши близько 1/3 залученої суми на свій розвиток. Доопрацьовується схема, за якою ці гроші можна буде використовувати тільки на подальші модернізації підвідомчих об'єктів. З урахуванням таких механізмів на виведення ЖКГ із кризи буде потрібно 10-12 років. І вже є проекти документів, прийняття яких дозволить неприбутковим організаціям (теплокомуненерго, ЖЕКи) залучати кошти», - підсумував міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232