У першому кварталі поточного року в діяльності банківських установ виникла низка несподіваних ускладнень, вирішувати які взялася Незалежна асоціація банків України.

Так, на початку 2013 року Державне підприємство «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України відмовило банківським установам у внесенні, зміни або отриманні інформації в електронному вигляді з Державного реєстру обтяжень рухомого майна (далі - ДРОРМ), посилаючись на необхідність попередньої оплати кожної послуги та надання підтверджуючого документа про плату за внесення запису до реєстру. Такі нововведення повністю заблокували кредитні операції банків, здійснення реструктуризації проблемної заборгованості та суттєво підвищили ризики банківських установ через неможливість внесення та отримання інформації із ДРОРМ.

Оперативно реагуючи на «тривожні сигнали» з банків, НАБУ звернулася до Національного банку України з проханням про допомогу у врегулюванні з Мін'юстом проблемної ситуації, запропонувавши переглянути порядок оплати за послуги ДРОРМ - шляхом здійснення передоплати із складанням наприкінці кожного місяця Акту звірки та проведенням остаточних розрахунків або зарахування зайвих сплачених коштів у рахунок майбутніх платежів.

У свою чергу, регулятор порушив це питання перед Міністерством юстиції України та провів робочі зустрічі з керівництвом цього відомства. Результатом цих заходів стало вирішення питання - банківським установам надано додаткові угоди до договорів, якими змінено порядок оплати послуг (на передоплату) і відновлений доступ до ДРОРМ у звичайному режимі.

Іншим неприємним сюрпризом для банків стала неможливість реєстрації поступки прав за іпотечними договорами, якщо сам об'єкт нерухомого майна не зареєстрований у Державному реєстрі прав на нерухоме майно та їх обтяжень у зв'язку з впровадженням з 1 січня 2013 року нової системи реєстрації.

На звернення НАБУ з цього приводу НБУ повідомив, що ним розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно про державну реєстрацію поступки прав за іпотечним договором», який був направлений на розгляд та погодження Міністерству юстиції України. Сподіваємося на оперативне узгодження пропозицій НБУ, внесення законодавчої ініціативи і якнайшвидше вирішення цього питання.

Ще одним питанням, яке НАБУ поставила в різних інстанціях ще в минулому році, є необхідність удосконалення Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», оскільки нова редакція цього закону, яка вступила в силу з 19.01.2013, істотно послабила позицію тих кредиторів , вимоги яких забезпечені заставою майна, тому як забезпечені кредитори:

• не є стороною у справі про банкрутство, а тільки учасником, що позбавляє їх практично будь-якої можливості впливати на процес повернення заборгованості збанкрутілого позичальника або оскаржити рішення у справі;

• не включаються до складу комітету кредиторів (лише бути присутніми на зборах з правом дорадчого голосу);

• позбавлені права ініціювати справу про банкрутство;

• не мають права визнавати недійсними угоди або спростовувати майнові дії боржника (інші кредитори мають можливість здійснювати ці дії);

• на відміну від конкурсних кредиторів, не можуть заперечувати визнання вимог інших кредиторів.

При цьому, згідно з новим законом, оцінка майна здійснюється ліквідатором самостійно, і тільки для майна державних підприємств передбачено обов'язкове залучення суб'єктів оціночної діяльності. Якщо заставне майно не продано, ліквідатор має право передати його в управління третій особі за погодженням лише з комітетом кредиторів (у який забезпечені кредитори не входять) і господарським судом! Це лише головні з багатьох обмежень прав забезпечених кредиторів, які присутні в новій редакції закону про банкрутство.

Відреагувавши на звернення НАБУ, НБУ провів нараду з обговорення зазначеного закону, за його результатами створена спільна робоча група, яка вже провела правовий аналіз закону і підготувала висновки про необхідність вирішення проблемних питань. На сьогодні НБУ, з урахуванням пропозицій Міжнародного валютного фонду, підготував проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав та інтересів кредиторів» (у сфері банкрутства), який наданий на узгодження НАБУ.

НАБУ переконана, що така форма співпраці з регулятором і його швидке і оперативне реагування на порушені банківським сектором питання максимально сприяють його гармонійному та ефективному розвитку на благо економіки держави.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312