Українська Гельсінська спілка з прав людини просить Президента України Віктора Януковича помилувати екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Про це йдеться у клопотанні, розміщеному на сайті союзу.

Зокрема, у клопотанні зазначається, що станом на квітень 2013 р. Тимошенко фактично відбула значну частину призначеного судом покарання.

«Беручи до уваги, що у справі, за якою Тимошенко відбуває покарання, завершені всі процесуальні дії, і враховуючи Вашу, шановний Вікторе Федоровичу, позицію щодо необхідності гуманізації системи відбування покарання, а також з урахуванням європейських стандартів у галузі прав людини, які передбачають забезпечення ефективної медичної допомоги особам, які утримуються в місцях позбавлення волі, просимо Вас помилувати Тимошенко Юлію Володимирівну і звільнити її від покарання на підставі статті 85 Кримінального кодексу України», - сказано в документі.

Також в організації зазначили, що відповідно до п. 27 ч. 1 ст. 106 Конституції України та ч. 1 ст. 87 Кримінального кодексу України Президент здійснює помилування щодо індивідуально визначеної особи.

Крім того, у клопотанні сказано, що розвиток ситуації із затриманням Тимошенко і наступним судовим процесом над нею загострив увагу українського суспільства та міжнародної спільноти на проблемах неупередженості правосуддя в Україні, відповідності системи кримінального судочинства міжнародним стандартам у галузі прав людини, ще раз підкреслив нагальну необхідність і важливість якісного поліпшення стандартів у сфері захисту прав громадян.

«Під час перебування Тимошенко в ув'язненні неодноразово фіксувалося погіршення стану її здоров'я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності утримання екс-прем'єра в лікарні. Очевидно, що умови, в яких її лікують, не сприяють їх ефективності. На сьогоднішній день стан її здоров'я потребує постійного спостереження і контролю в спеціалізованих медичних закладах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання», - йдеться у клопотанні.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

22 лютого у МОЗ, посилаючись на висновки комісії відомства, заявили, що Тимошенко не потребує подальшого лікування та реабілітаційних заходів на стаціонарі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294