Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив у силі другий вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку, пов'язаний з розслідуванням справи про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка. Відповідну постанову сьогодні оголосила колегія суддів Вищого спецсуду.

Постанова оголошувалася за відсутності Луценка та його захисника Ірини Луценко, повідомляє «УНІАН».

Як зазначається в рішенні, судом першої інстанції було прийнято рішення про те, що в діях Луценка, колишніх співробітників Департаменту карного розшуку МВС Олега Павленова і Володимира Тарасенка вбачається злочинна недбалість, а тому помилкою є позиція захисту щодо доводів, наведених на користь засуджених.

У той же час адвокати зазначили, що сьогоднішнє рішення суду жодним чином не вплине на долю Луценка, оскільки вирок у цій справі був поглинений більш суворим попереднім вироком, яким Луценко був засуджений до 4 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Вищий спецсуд на минулому тижні почав розгляд касаційної скарги Луценка на вирок у другій кримінальній справі. Цим вироком Печерський районний суд Києва у серпні 2012 року засудив екс-міністра до двох років обмеження волі, визнавши його винним у службовій недбалості при розслідуванні кримінальної справи про отруєння у 2004 році кандидата в президенти Ющенка.

Зокрема, Луценка, а також колишніх співробітників Департаменту карного розшуку МВС Тарасенка та Павленова звинувачували в тому, що в рамках розслідування справи про отруєння Ющенка вони нібито незаконно продовжили до 18 місяців оперативно-розшукову справу (ОРС) щодо Валентина Давиденка, колишнього водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Відкриття цього ОРД дозволяло проводити стеження за Давиденком і прослуховувати його телефонні розмови, що «завдало істотної шкоди правам, свободам та інтересам Давиденка, які охороняються законом», говорилося в обвинувальному висновку.

Нагадаємо, 27 лютого 2012 р. Печерський райсуд засудив Луценка до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн компенсації МВС за завдану шкоду), з позбавленням права обіймати керівні посади, а також рангу державного службовця.

Як раніше повідомляв ForUm, 7 квітня 2013 р. Президент України Віктор Янукович підписав указ про помилування колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254