Звільнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка - знакова подія для України. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив політолог, директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

«Це, звичайно, знакова подія для України. Ще чотири роки тому Юрій Луценко був четвертим, а то і третім у рейтингах, персонажем, якого дуже впізнавали, і потенціал у нього для політичної боротьби досить великий, особливо зараз, після відсидки і визволення», - заявив експерт.

На думку Корнілова, Луценко напевно стане знаковою фігурою в подальших політичних розкладах всередині опозиції. «І я навіть не виключаю, що внесе якийсь розлад у ту опозиційну картину, яка вже починала складатися. Цілком можливо, його для того і відпустили», - зазначив він.

«Ну а що стосується відносин України з іншими країнами, то ми вже бачимо заяви європейських чиновників різного рівня про те, що вони вітають цей крок. Хоча, звичайно, ми повинні розуміти, що це швидше жест доброї волі, ніби як заручників звільняють по одному під час захоплення терористами для демонстрації своєї доброї волі. На Заході саме так розцінять цей жест, оскільки, звичайно ж, для них важливіше, щоб була звільнена Юлія Тимошенко», - заявив політолог.

У свою чергу політичний експерт, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що звільнення Луценка означає, що Україна, зокрема Віктор Янукович, як Президент держави, виконує одне з найбільш важливих умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Як визнали європейські політики, це важливий крок на шляху до підписання даного документа. Звільнили Юрія Луценка саме для того, щоб продемонструвати прогрес у вирішенні проблеми вибірковості правосуддя, і це позитивний сигнал напередодні приїзду до України місії Кокса та Кваснєвського, яка моніторить ситуацію і щодо вибіркового правосуддя, і щодо виконання Україною тих умов, які висували в Євросоюзі для підписання Угоди про асоціацію», - зазначив він.

За словами експерта, це суттєвий крок вперед, але це не означає, що підписання Угоди вже в кишені, адже необхідно ще виконати й інші вимоги. «Деякі з них навряд чи будуть реалізовані. Наприклад, у мене є сумніви відносно (звільнення. - Ред.) Тимошенко. У середовищі європейських політиків йде дискусія навколо цього питання. Багато хто розуміє, що вона навряд чи буде звільнена, і відповідно є питання про те, чи прив'язувати підписання Угоди до звільнення Тимошенко, чи все таки достатньо обійтися звільненням Луценка », - заявив Фесенко.

«Також потрібно прийняти цілу низку законодавчих актів. І тут, між іншим, є проблеми, адже ВР у нас не працює. Думаю, що в значній мірі від ситуації у Верховній Раді залежатиме виконання частини списку вимог, висунутих ЄС», - підсумував він.

Як повідомляв ForUm, 7 квітня Президент України Віктор Янукович підписав указ про помилування шести засуджених, у тому числі - колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276