Після звільнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в України з'явилося більше шансів на отримання фінансової допомоги з боку Заходу. Про це в коментарі кореспондентові ForUm'у заявив політолог, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

«Звільнення Луценка зняло деякі питання в плані міжнародних відносин. Раніше Януковичу при кожній зустрічі із зарубіжними політиками ставили одне і те ж запитання - з приводу вибірковості правосуддя в Україні. І Президенту доводилося щоразу виправдовуватися. Тепер це питання буде частково знято, і Янукович зможе в більш спокійній атмосфері вести переговори, домовлятися. Крім того, після звільнення Луценка в України з'явилося більше шансів на отримання фінансової допомоги з боку Заходу. Тобто тепер українській владі буде простіше домовлятися з міжнародними фондами щодо кредитування», - зазначив він.

Що стосується внутрішньої політики, то, за словами експерта, на неї звільнення екс-глави МВС суттєво не вплине. «Втім, діяльність опозиції, швидше за все, стане більш динамічною, оскільки повернулася людина, яка точно не стане тушкою. Що важливо, у Луценка є досвід польової роботи, тому він зможе організувати акції протесту», - підкреслив Таран.

Політолог, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський також вважає, що звільнення Луценка вплине на розклад сил в об'єднаній опозиції.

«Луценко дійсно знаходиться серед найбільш відомих опозиційних політиків, але за ним зараз не стоїть серйозна політична сила, оскільки «Наша Україна» давно розчинилася в інших партіях. Максимум, на що може вплинути звільнення Луценка, - це на розклад сил в об'єднаній опозиції. У тому сенсі, що там багато незадоволених Арсенієм Яценюком. І залежно від того, як себе позиціонуватиме Луценко - як більш сильна чи слабка фігура - будуть змінюватися відносини в «Батьківщині», - зазначив він.

Крім того, на думку експерта, для переговорів із Заходом звільнення екс-міністра дає позитивний сигнал. «Єврочиновники зможуть використати це як аргумент при підписанні Договору про асоціацію з Україною. Але важливо розуміти, що укладення або звільнення Луценка у цьому плані далеко не вирішальний чинник. Для них значно важливіше, чи піде Київ на зближення з Кремлем, наприклад, щодо газотранспортної системи, чи домовиться про якийсь варіант зближення з Митним союзом. Тоді Договір підписано не буде. Але якщо Київ не піде на ці кроки, Євросоюз підпише угоду. При цьому представникам ЄС потрібно буде якесь виправдання. Ним якраз і стане звільнення Луценка», - підсумував він.

Як повідомляв ForUm, 7 квітня Президент України Віктор Янукович підписав указ про помилування шести засуджених, у тому числі - колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261