Росія запропонувала Україні і Казахстану взяти участь у розробці важкої ракети-носія для польоту до Місяця. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві сказав президент ракетно-космічної корпорації «Енергія» Віталій Лопота.

«Місячна програма, загалом-то ляже на плечі Росії... Російське космічне агентство з нашої ініціативи щодо еволюційного розвитку технологій ракети-носія «Енергія» винесло це питання на міжурядові зустрічі з Казахстаном і Україною. Документ передано, наші пропозиції обговорюються. Яке буде продовження, покажуть найближчі місяці роботи», - сказав Лопота.
За його словами, ракета-носій «Зеніт», що виробляється у Дніпропетровську, може бути одним із «штрихів цих технологій».

Лопота повідомив, що ситуація ускладнюється тим, що на реалізацію космічних програм Україна і Казахстан не мають достатньої кількості коштів, повідомляє «УНІАН».

«Україна, наприклад, хоче тільки отримувати ресурс, щоб у них замовляли ракети, а вкладати свої не може. Казахстан у фінансовому плані стоїть трохи краще», - зазначив він.
Лопота підкреслив, що залишається відкритим питання, яке буде прийнято остаточне рішення щодо даного проекту, оскільки багато залежить від політиків.

«У трьох країн є унікальна можливість стиснути в один кулак всі свої ресурси і йти вперед», - сказав він.

За його словами, якщо таке завдання буде поставлено, то отримати надважку ракету-носій, побудовану на просунутих технологіях ракети-носія «Енергія», можна отримати до 2020 року при кооперації трьох країн - Росії, України та Казахстану.

Лопота зазначив, що політ до Місяця потрібен для відпрацювання технологій, для подальшого освоєння космосу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

380