У Мінекономрозвитку вважають, що якщо українські автовиробники не скористаються періодом дії захисних мит на імпортні авто, то це негативно відобразитися на галузі в цілому.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час телефонної прямої лінії заявив директор Департаменту стратегічного планування розвитку економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Євген Олєйніков.

«Ми розуміємо, що введення цього мита - вимушений захід, від якого в нашому міністерстві ніхто не в захваті. Більше того, ми добре розуміємо, що та продукція, яку пропонують сьогодні наші автовиробники, не може конкурувати з іноземним автпромом. Тому ми розглядаємо цей період, на який введено захисне мито, як певний шанс для вітчизняних виробників знайти можливості для поліпшення якості своєї продукції. Якщо вони цим шансом не скористаються, то в Україні на одну підгалузь стане менше», - сказав глава департаменту.

У той же час він зазначив, що на сьогоднішній день обсяг ввезення імпортних авто не скоротиться, з саме введення даного мита корінним чином не вплине на структуру ринку.

«Я не впевнений, що імпорт значно скоротиться. По-перше, імпортери активізували ввезення авто. Тому за підсумками року ми будемо бачити певний баланс окремо по тому, що ввезено в першому кварталі, і тим, що скоротиться, наприклад, у другому. По-друге, автоімпортери не працюють собі в збиток. Вони продовжать роботу, тому говорити про те, що ми ввели таку захисну систему, яка призведе до принципових змін в структурі ринку, не можна», - підкреслив він.

Крім того, Олєйніков сподівається на те, що вітчизняні автовиробники зможуть збільшити пропозицію на ринку.

За його словами, на сьогоднішній день максимальний термін захисного мита на імпортні авто становить три роки, але в разі перегляду цей термін може бути скорочений.

Як повідомляв ForUm, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення спеціальних мит на імпорт автомобілів у розмірі 6,46% на автомобілі з об'ємом двигуна більше 1000 куб. см, але не більш як 1500 куб. см, і 12,95% на автомобілі з об'ємом двигуна більше 1500 куб. см, але не більш як 2200 куб. см.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

282