Зоозахисники нагородили журналістів «гнилим пером» за створення дешевих сенсацій і поширення «жовтих» пліток, що розпалюють видовий терор серед населення, передає кореспондент ForUm'у.

До складу журі міжнародного конкурсу для ЗМІ «Гниле перо імені старухи Шапокляк» увійшли: Асоціація зоозахисних організацій України, Український центр охорони кажанів, Київський еколого-культурний центр, дружина охорони природи «Зелене майбутнє», Всепольське товариство «На користь всіх істот». Журі розглянуло понад 120 матеріалів, опубліковані російськими, українськими, польськими та білоруськими журналістами у 2012 році.

Найбільше «нагород» отримали українці.

Перше місце в номінації «Автор матеріалу» розділили між собою журналістка Любов Шевченко (Харків) за пропаганду отруєння собак у сюжеті на телеканалі «Інтер» і головний редактор газети «Суспільство й екологія» Сергій Лісовський (Санкт-Петербург) за публікації антиекологічних статей.

Друге місце отримав Дмитро Герій, журналіст «Комсомольська правда в Україні», за матеріал «Під столицею на людей напав дикий вовк: є жертви», в якому поширювалася неправдива інформація про вовків.

Третє місце «виграв» Роберт Гжещук (Варшава) з інтернет-видання «Новини 24» за матеріал «Польща вчить Словаччину в День вовків» за пропаганду негативного ставлення до вовків та їх охороні.

У другій номінації «Редакція, ЗМІ» перше місце дісталося кримському інфопорталу «Крим. У місті» за матеріал «Дог-хантери Криму: Борці за розтерзаних собак, а не людей або шкуродери» за пропаганду отруєння бродячих собак.

Друге місце - газета «Високий замок» (Львів) за статтю «В Україні розплодилися вовки».

Третє місце розділили прес-служба Мінекології за матеріал «На Волині нашестя польських вовків» і «Зоогід» (Харків) за пропаганду біоксенофобії до кажанів та інших тварин.

«Гран-прі» отримав інформаційний портал «Преступности.net» (Миколаїв) за серію антивовчих публікацій, опублікованих у листопаді-грудні 2012 року і мало не призвели до винищення сім'ї вовків у заповіднику «Білобережжя Святослава».

Організатори конкурсу пообіцяли, що журналісти, які увійшли в номінацію, стануть відомі громадськості, висловивши надію, що вищеназвані журналісти змінять тон своїх публікацій.

Крім того, представник асоціацій зоозахисних організацій України Ася Серпінська заявила, що зоозахисники не обмежаться цим конкурсом і наступного разу звернуться до прокуратури.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270