Щорічно Україна втрачає 6 млн тонн зернових, або 1 млрд дол через брак сільськогосподарської техніки. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході наради з питань забезпечення сільгоспвиробників технікою для АПК заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Для того щоб досягти високих показників, зокрема, у рослинництві – 80 млн тонн зернових на рік, є наукові розрахунки, природно-кліматичні та ресурсні можливості є, але необхідно провести технічне переоснащення. А найскладніше і найбільш недофінансоване питання – це наявність зернозбиральних комбайнів», - сказав міністр і додав, що українським аграріям необхідно надати техніку вітчизняного виробництва, а також техніку мультибрендової зборки іноземних компаній в Україні.

Крім того, за словами Присяжнюка, аграріям потрібні трактори, оскільки їх парк на 70% морально застарів і складається з машин, яким понад 20 років.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Микола Азаров додав, що потреба у тракторах становить 400 тис. одиниць. «Харківський тракторний, якщо мені пам'ять не зраджує, виготовляє на рік 3 тис. машин. І якщо ми будемо сьогодні спиратися на можливості нашого тракторобудування, нам 100 років потрібно, щоб ми оновили свою базу», - зазначив він.

У свою чергу, Присяжнюк додав, що для вирішення цієї проблеми необхідно не тільки активізувати виробництво тракторів в Україні, а також створити кооперативні машинно-тракторні станції.

Крім того, міністр вважає за доцільне обмежити ввезення вживаної сільськогосподарської техніки з-за кордону.

За словами Присяжнюка, планується вже в 2017 році забезпечити вітчизняних аграріїв комбайнами мультибрендової збірки в кількості 2,5 тис. одиниць, тракторів - 12,8 тис.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров, вважає, що Україна зобов'язана мати повний спектр сучасної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

277