Процентні ставки за залученими коштами продовжують знижуватися. За даними щоденної статистики НБУ, на 1 квітня 2013 р. середньоденна ставка за строковими депозитами фізичних осіб у національній валюті склала 18,8%, а процентні ставки по відповідних депозитах підприємств - 7,9%. Такий рівень процентних ставок нижче, ніж був на початку року (на 2,9 п.п. - за коштами фізичних осіб та на 5,2 п.п. - по гривневих ресурсах підприємств). Середньоденні ставки міжбанківських кредитів в березні коливалися у діапазоні від 2,2% до 5,0%. Для порівняння: у листопаді минулого року максимальні ставки за міжбанківськими кредитами в національній валюті досягали 44,1%, а в грудні склали 19,9%, повідомляє Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

Завдяки низьким ставкам на внутрішньому міжбанківському ринку, високому рівню перевкладення депозитів населенням, а також все ще помірної кредитної активності фінансових інститутів, процес управління ліквідністю банківської системи майже не потребував втручання регулятора. Так, у березні Національний банк України надав банкам кредити рефінансування (без урахування кредитів за операціями РЕПО) тільки в обсязі 0,39 млрд. грн. (У січні - 0,34 млрд, у лютому - 0,25 млрд), тоді як у листопаді та грудні 2012 року цей показник становив 7,25 млрд. грн. і 4,22 млрд. грн. відповідно. Обсяг іммобілізації надлишкової ліквідності за рахунок розміщення депозитних сертифікатів НБУ в березні склав 10,2 млрд грн (у січні - 15,1 млрд, у лютому - 13,68 млрд грн), що свідчить про наявність вільних коштів і попиту на низько-ризикові інвестиційні інструменти. Для порівняння: обсяг іммобілізації за листопад і грудень в середньому дорівнював лише 0,37 млрд грн.

На думку НАБУ, нестабільність і невизначеність на зовнішніх фінансових ринках (зокрема, на Кіпрі) має обмежений вплив на банківський сектор України: банківські депозити залишаються привабливим інструментом інвестування коштів для резидентів країни, а низька активність НБУ свідчить про доступність ринкових джерел ліквідності для банківських установ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187