Президент Польщі Броніслав Коморовський запевнив Президента України Віктора Януковича, що польські власті не будуть брати участь у газових проектах Російської Федерації, які створюють загрозу інтересам України.

Про це польському інформаційному агентству РАР повідомив міністр канцелярії президента Польщі Яромір Соколовський з посиланням на розмову глав держав у неділю, 7 квітня.

«Президент Коморовський запевнив Президента України, що польська сторона не робитиме ніяких кроків у газовому співробітництві з Росією, які б створювали загрозу інтересам України», - сказав Соколовський, передає «УНІАН».

Він зазначив, що газова тема була однією із тих, які обговорювали президенти, поряд з помилуванням колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка.

РАР повідомляє, що розмова про газ відбулася у контексті підписаного 4 квітня меморандуму між російським «Газпромом» і польсько-російською компанією «Європол Газ» за проектом «Ямал-2».

«Газпром» запропонував Польщі повернутися до проекту «Ямал-2», від якого росіяни відмовилися у 1998 році, але побудувати замість гілки в Німеччину новий газопровід у напрямку Словаччини. За оцінками російського газового монополіста, таким чином у Польщу, Словаччину та Угорщину щорічно можна буде додатково поставити 15 млрд кубометрів газу.

Представники польського уряду заявили, що Польща не зацікавлена ​​у збільшенні постачань газу з РФ, вона намагається знайти інші джерела, щоб знизити свою залежність, але офіційно дасть відповідь після підготовки техніко-економічного обґрунтування цього проекту, яке має бути готове через 6 місяців.

5 квітня глава польського уряду Дональд Туск заявив, що Польща не підтримає будівництво ще одного газопроводу в обхід України, розглянути можливість спорудження якого доручив «Газпрому» президент РФ Володимир Путін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285