Угода про розділ продукції (УРП) з компанією Сhevron може бути підписана до 1 червня. Про це міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm'у.

Він нагадав, що ця компанія стала переможцем конкурсу на розвідку і розробку Олеської газоносної площі на заході України. За словами чиновника, «нині всі документи на узгодженні в зацікавлених міністерствах і відомствах. Є доручення підписати договір ву найкоротші терміни, і коли центральні органи внесуть свої зауваження, їх обробить Держслужба геології і надр і разом з інвестором підготує підсумковий текст. На цьому етапі будуть підключені облради Львівської та Івано-Франківської областей, УРП буде підписана тільки після їх схвалення».

Глава Мінекології додав, що підписання договору з Shell і Сhevron не зіпсує екологію, хоча на цю тему багато спекуляцій. «Контролювати екологічність за даними проектами - наш святий обов'язок, щоб усі ризики звести до нуля. Причому наше природоохоронне законодавство багато в чому жорсткіше, ніж у Євросоюзі. І коли буде готовий проект геологічного вивчення і розробки, із зазначенням планованих технологій, буде проведено кілька етапів екологічної експертизи. І якщо ми виявимо ризики для навколишнього середовища, то однозначно на даній ділянці роботи вестися не будуть. Але реальної небезпеки немає у жодній з областей можливого видобутку», - зазначив Проскуряков.

Міністр нагадав, що будь-яка людська діяльність впливає на середовище, наприклад, хлорування водопровідної води, витяг традиційних вуглеводнів (де також використовується хімія і проводяться такі ж водоносні горизонти). «Просто потрібно правильно зробити проект і щоб інвестор дотримувався обумовлених правил. А у великих транснаціональних корпораціях питання екології - це як питання релігії, на дуже важливому місці», - сказав чиновник.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

153