Росія на прохання Єврокомісії прийняла рішення про реструктуризацію кредиту Кіпру на 2,5 мільярда євро, заявив президент РФ Володимир Путін журналістам за підсумками робочого візиту до ФРН.

«Ми свій внесок вносимо (на допомогу Кіпру. - Ред.). Наприкінці позаминулого року ми надали Кіпру держкредит в обсязі 2,5 мільярда євро, і на прохання Єврокомісії ми прийняли рішення реструктурувати цей борг. Це наш реальний внесок у вирішення кіпрської проблеми», - сказав Путін.

Умови реструктуризації кредиту він не уточнив. Тим часом умови, що обговорювалися Росією і Кіпром на переговорах у березні, а саме - пролонгація кредиту на п'ять років і зниження ставки до 2,5% з 4,5%, рівносильні списанню 10% боргу, повідомляє РІА «Новости».

Начальник профільного департаменту Мінфіну РФ Костянтин Вишковський уточнив журналістам у Москві, що пролонгація кредиту на п'ять років зі зниженням ставки до 2,5% була запропонована кіпрською стороною.

«Ми думаємо, що на цих пропозиціях можна ґрунтуватися. А переговорів безпосередньо ще не проходило. Я думаю, враховуючи висловлювання президента, вони почнуться найближчим часом», - сказав Вишковський.

Представник Мінфіну додав, що йому невідомо про будь-які інші заходи підтримки Кіпру з боку Росії, крім реструктуризації кредиту.

Як раніше повідомляв ForUm, 25 березня кредитори погодилися виділити Кіпру 10 мільярдів доларів в обмін на низку жорстких заходів, які має вжити уряд країни в місцевій економіці. Зокрема, вони погодилися ліквідувати Laiki Bank, другу за величиною фінансову організацію в країні. Крім того, в Laiki Bank і в Bank of Cyprus були заморожені депозити на суму понад сто тисяч євро. Передбачається, що клієнти банку зможуть повернути тільки частину своїх заощаджень, причому, можливо, мова йде тільки про 20-40 відсотків від сум депозитів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239