Україна активно співпрацює з Японією та Іспанією за механізмами Кіотського протоколу для реалізації інноваційних проектів в країні. Про це міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm`у.

За словами чиновника, це відбувається шляхом продажу квот на викиди парникових газів з подальшим використанням отриманих коштів на придбання сучасних енергоефективних технологій та обладнання. Так, станом на 1 квітня з Японією за договорами продажу одиниць встановленої кількості (ОВК) погоджено 536 проектів цільових «зелених» інвестицій у 24 регіонах України на загальну суму 3813,5 МЛН грн. Очікуваний ефект від реалізації всіх цих проектів - річне скорочення викидів парникових газів на 116,9 тис. т у СО2-еквіваленті, тобто до 30% по кожному з об'єктів.

Більшість проектів стосується соціальної сфери і направлена на зниження споживання паливно-енергетичних ресурсів, на поліпшення соціально-побутових умов населення, уточнив міністр. Наприклад, це капітальний ремонт (теплосанація) соціальних об'єктів - утеплення фасадів і дахів, заміна вікон і дверей, переважно в освітніх і установах охорони здоров'я майже всіх регіонів. На сьогодні профінансовано робіт на 571 млн грн, у т.ч. утеплено 757,5 тис. м2 фасадів і 66 тис. м2 дахів, замінено 187,6 тис. м2 вікон і зовнішніх дверей.

У плані «зелених» інвестицій із залученням японських технологій показові такі великомасштабні проекти, як комплексна модернізація вагонів метрополітену в Києві з впровадженням асинхронної тяги (985 млн грн), оновлення автопарку МВС за рахунок авто з гібридною силовою установкою (380,7 грн), реконструкція теплопостачання мікрорайонів «Сонячний» і «Будівельник» у м. Горлівка (149,7 млн грн), будівництво очисних споруд на шахті ім. Войкова (96,5 млн грн), підкреслив глава Мінекології.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166