Експерти констатують, що з початку року Національний банк України практично лише купував валюту, а не продавав її, тобто впливав на ринок лише опосередковано.

«Офіційні дані валютних інтервенцій НБУ за підсумками першого кварталу 2013 року свідчать, що регулятор фактично самоусунувся від інтервенцій на валютному ринку. Тепер він якщо і займається валютними операціями, то тільки з євро, і при цьому не тільки продає, але й купує. На курс ж американського долара він ніяк не впливає. На даний момент, курс долар/гривня це те, що називають гнучкий курс, коли курс утворюється відповідно до попиту і пропозиції. Фактично ринок живе сам по собі», - сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Як пише «РБК-Україна», за його словами, сьогодні ринок не відчуває дефіциту в гривнях, адже залишки за кореспондентськими рахунками банків знаходяться на рівні 23-25 ​​млр. грн.

Охріменко додав, що гривень на ринку більш ніж достатньо, тому ставки за міжбанківськими кредитами вже давно знаходяться на дуже низькому рівні 2-3%.

Завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат економічних наук Ярослав Жалило констатує, що зараз на валютному ринку відбувається саморегуляція при мінімальному впливі регулятора.

«Коливання курсу ті, що є зараз, менше торішніх. Реально у нас фіксованого курсу немає, тому його можна вважати гнучким. Тим більше регулятор втручається в ситуацію лише в крайніх випадках, тобто його вплив мінімальний», - додає фінансист.

При цьому, на його переконання, роль Нацбанку зводиться до того, щоб не допустити серйозного відхилення курсу комерційних банків від його офіційного курсу. «У нас законодавчо задекларовано, що ми маємо певний рівень відхилення курсу комерційних банків від курсу Нацбанку. Те, що ми зараз спостерігаємо, - це, власне, і відбувається», - резюмував аналітик.

Нагадаємо, 19 березня під час брифінгу перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що за останні місяці Національний банк України втручався в ситуацію на валютному ринку лічені рази, додавши, що зробити валютний курс більш гнучким, ніж зараз, НБУ об'єктивно не може.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155