В Україні щороку зменшується кількість дітей-сиріт. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«Десь 50% американських сімей хочуть усиновити дитину до 6 років, а таких (дітей. - Ред.) сьогодні близько 3%. Близько 50% дітей, які підлягають міжнародному усиновленню - це діти старше 12 років. І тільки кожен десятий іноземний усиновитель хоче взяти дитину старше 12 років. Пропорція постійно змінюється: маленьких дітей стає все менше, а відсоток дорослих дітей збільшується. А кількість дітей-сиріт в Україні щорічно зменшується», - сказав він.

Павленко нагадав, що в Україні дітей до 5 років можуть всиновлювати лише українські родини. За його совами, таке обмеження було введено, оскільки щорічно в Україні зберігається черга з 1,5 тис. сімей, які бажають усиновити малюка. «Торік українці всиновили 2016 дітей, а іноземці - 807. У будинки сімейного типу було влаштовано 3407 дітей. Плюс великий відсоток узятий під опіку. Таким чином, за підсумками 2012 року близько 82% дітей-сиріт виховуються в сім'ях українських громадян», - сказав Павленко.

Також, за його інформацією, 26 тис. дітей, що стоять на обліку в українській базі даних, можуть бути усиновлені, і з них близько 12 тис. можуть бути усиновлені іноземцями.

Як раніше повідомляв ForUm, Міністерство соціальної політики має намір ліквідувати всі заклади інтернатного типу.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

512