Державна екологічна інспекція Північно-Західного регіону Чорного моря нарахувала більше $1 млн збитків, завданих морському середовищу судном«Микола Бауман», що затонуло в Одеській області, і готова пред'явити претензії судновласнику.

Як повідомляє прес-служба Держекоінспекції України у понеділок, на основі наданих Українським науковим центром екології моря результатів математичного моделювання поширення нафтової плями і кількості скинутих нафтопродуктів унаслідок аварії «Микола Бауман» (судновласник - Daubing Shipping LTD, Молдова, оператор - ТОВ «СВС Менеджмент »), Держекоінспекція регіону підрахувала збитки, завдані навколишньому середовищу, на суму $1 млн 89 тис 654.

У відомстві нагадали, що внаслідок аварійної ситуації, що сталася 6 березня 2013 р. в районі Старостамбульського гирла в Чорному морі, в море було скинуто 3312 кг нафтопродуктів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Держекоінспекція «на сьогодні має науково-обґрунтоване роз'яснення щодо впливу на морське середовище, морські біоценози і донні гідробіонти вантажем судна - гіпсом та математичне моделювання поширення нафтової плями в акваторії Чорного моря».
Нагадаємо, судно прямувало з Туреччини в порт Херсон з вантажем гіпсу та обладнанням і затонуло в районі Старостамбульського гирла на відстані 5 км від нульового кілометра в Чорному морі. У машинному відділенні перебувало 4 тонни паливно-мастильних матеріалів. 11 членів екіпажу врятовані.

Дунайська прокуратура з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 243 КК України (забруднення моря) і за ч. 1 ст. 242 КК України (порушення правил охорони вод).

Досудове розслідування взято під контроль прокуратури області.
Площа нафтової плями складала більше 5 кв.км.

Прокуратурою було порушено кримінальне провадження щодо попередньої кваліфікації ч.1 ст.243 Кримінального кодексу України (забруднення моря), ч.1 ст. 242 КК України (порушення правил охорони вод).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286