Незважаючи на аномальні природні умови кінця березня, переважна більшість плодових, ягідних і виноградних насаджень в Україні перебуває у доброму та задовільному стані. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на главу відомства Миколу Присяжнюка.

«Погодні аномалії не мали значного впливу на майбутній урожай плодових дерев, ягідників і виноградників. Так, за інформацією Інституту садівництва УААН, переважна більшість плодових і ягідних насаджень в Україні зараз перебуває у доброму та задовільному стані. А незначні пошкодження квіткових бруньок яблунь, груш, персиків, черешень, слив та вишень не викликають занепокоєння. Крім того, за інформацією Інституту ім.Таїрова (Одеська область), і виноградні насадження не мають значних пошкоджень бруньок і лози», - зазначив Присяжнюк.

Так, керівник відомства повідомив, що у Криму у яблунь і груш пошкоджень квіткових бруньок не помічено. А у черешні, сливи і вишні пошкодження становлять лише до 5% у загальній площі 0,6 тисячі гектарів. Генеративні бруньки персиків пошкоджені від 5 до 15% на площі 0,5 тисячі гектарів, що не матиме значного впливу на прогнозований обсяг врожаю. Найбільшої шкоди у деяких районах Півдня та Криму морози завдали абрикосам, що може знизити майбутній урожай у цих районах до 20%.

У той же час міністр зазначив, що виявлені на сьогодні ушкодження плодових бруньок можна вважати природним проріджуванням, яке сприятиме формуванню якісного врожаю. Присяжнюк заявив, що у цьому році за сприятливих погодних умов українці отримають вдосталь вітчизняних фруктів і ягід. Крім того, керівник відомства зауважив, що березневе похолодання не завдало шкоди українським виноградникам.

«Зима 2012/2013 року була сприятливою для зростання і перезимівлі насаджень винограду в усіх 5 областях, які займаються виноградарством. У нас не було проблем з морозами. Тому ми очікуємо, що буде високий урожай винограду технічних і столових сортів в усіх виноградарських областях України», - підкреслив Присяжнюк.

Як повідомляв ForUm, у Криму через зниження температури 23-25 ​​ березня недобір фруктів на сільськогосподарських підприємствах складе 300 тонн, або 0,3% від прогнозу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243