Компанія Ostсhem Дмитра Фірташа, який володіє в Україні всіма потужностями з випуску аміачної селітри, ініціювала продовження до 2018 р. антидемпінгових мит на імпорт цього продукту з Росії, повідомила газета «Капітал» з посиланням на джерело в Міністерстві економічного розвитку.

Діючі сьогодні антидемпінгові мита були введені в червні 2008 р. строком на 5 років. Ставка складає 11,91%, за винятком селітри смоленського «Дорогобужа» (9,76%) і «Мінерально-хімічної компанії «ЄвроХім» (0%).

Після введення мит частка селітри з Росії на українському ринку скоротилася з 35% в 2008 р. до 11,1% в 2012 р.

Черкаський «Азот», «Сєверодонецьке об'єднання «Азот», «Стирол» і «Рівнеазот», які належать Фірташу, за інших рівних не можуть витримати в Україні конкуренцію з російськими компаніями, які використовують дешевший газ, що займає в собівартості добрив від 60% до 90%: російські хіміки отримують його по $130 за 1 тис. куб. м, українські - по $430.

Основний постачальник селітри в Україну-МХК «ЄвроХім» - вважає, що Ostсhem може тільки ініціювати продовження чинних мит, тому не побоюється за свої поставки - ще в 2009 р. вона в суді довела незаконність мита і добилася для себе його скасування.

У 2008 р. українські хіміки домоглися введення мит, аргументуючи їхню необхідність тим, що частка поставок із Росії зросла до 30% ринку. На цей раз Ostсhem спробує довести наявність цінового демпінгу, який, на думку компанії, мав місце за останні кілька років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169