Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням про помилування колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Про це ForUm'у повідомили у прес-службі Глави держави.

«Вельмишановний Вікторе Федоровичу! Згідно з пунктом 27 частини першої статті 106 Конституції України та частини першої статті 87 Кримінального кодексу України Президент України здійснює помилування стосовно індивідуально визначеної особи.

У відповідності до положень Конституції України та Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» Уповноважений повинен керуватися справедливістю і власною совістю і зобов'язаний діяти незалежно, неупереджено, в інтересах людини і громадянина.

Здійснюючи протягом року провадження у справі Луценка, можу констатувати наступне.

За час відбування основного покарання у місцях позбавлення волі у Луценка неодноразово фіксувалося погіршення стану здоров'я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності оперативного хірургічного втручання.

На сьогоднішній день стан його здоров'я вимагає постійного нагляду та контролю у спеціалізованих медичних установах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання.

Станом на квітень 2013 року Луценко фактично відбув більшу частину призначеного судом покарання.

Враховуючи Вашу, шановний Вікторе Федоровичу, позицію про необхідність гуманізації системи покарання, а також враховуючи європейські стандарти у сфері прав людини, що передбачають забезпечення ефективної медичної допомоги особам, яких утримують у місцях позбавлення волі, прошу Вас помилувати Луценка Юрія Віталійовича і звільнити його від основного покарання на підставі статті 85 Кримінального кодексу України», - йдеться у зверненні Лутковської.

Нагадаємо, 27 лютого 2012 року Печерський райсуд засудив Луценка до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн компенсації МВС за завдану шкоду), з позбавленням права обіймати керівні посади, а також рангу державного службовця.

16 травня Апеляційний суд Києва визнав правомірним вирок, винесений Луценку Печерським районним судом столиці.

14 серпня 2012 року адвокати подали у Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу на вирок Луценку у справі про посадові злочини.

Президент України Віктор Янукович обіцяє розглянути можливість помилування екс-глави МВС України Юрія Луценка у разі незадоволення Вищим спеціалізованим судом касації екс-міністра.

Луценко заявив, що не проти свого помилування Президентом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

375