В Україні знизилися показники малюкової та материнської смертності. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов під час розширеного засідання колегії МОЗ «Про підсумки діяльності в 2012 році, завдання та перспективи розвитку сфери охорони здоров'я», повідомляє прес-служба МОЗ.

За його словами, протягом минулого року досягнуті позитивні зміни в основних медико-демографічних показниках.

За даними оперативного моніторингу, показник материнської смертності за 2012 рік в 1,3 рази менше рівня 2011 року і в 1,9 рази - рівня 2010 року, зазначив Толстанов.

Показник малюкової смертності у 2012 році порівняно з 2011 роком знижено на 15%. В останні роки структура смертності дітей до року не міняється: більше половини випадків складають стани, що виникають у перинатальному періоді.

«У структурі причин материнської смертності протягом багатьох років на першому місці (понад 50%) - екстрагенітальна патологія і акушерські кровотечі», - констатував заступник міністра.
Більше 60% випадків материнських смертей пов'язані з чисто акушерськими причинами (акушерські кровотечі, сепсис, акушерські емболії).

У той же час відсоток випадків смерті жінок, пов'язаних з ускладненнями внаслідок тяжкої екстрагенітальної патології, знизився на 9%, проте майже вдвічі зросла кількість септичних ускладнень (з 10,8 до 23,1%), що, за словами доповідача, вимагає аналізу та вжиття відповідних заходів.

Як повідомляв ForUm, за словами уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, протягом останніх трьох років в Україні зростає народжуваність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

614