Бойове крило руху ХАМАС, яке раніше підтримувало президента Сирії Башара Асада, тепер стало на бік повстанців, які воюють проти нього, і займається їхньою військовою підготовкою.

Про це 5 квітня з посиланням на джерела серед обізнаних західних дипломатів повідомляє британська газета The Times. Представники ХАМАСу цю інформацію заперечують.

За даними газети, члени бойового крила ХАМАСу - бригади «Іззедіна аль-Касам» - тренують повстанців угруповання «Вільна сирійська армія» на територіях на схід від Дамаска, а саме в містах Ялда, Джарамана і Баббіла.

Крім того, активісти руху нібито навчають сирійців рити підземні тунелі, що може допомогти повстанцям у ході битви за центр столиці Сирії, який перебуває під контролем урядових військ. У палестинців досвід зведення такого роду підкопів дуже великий, оскільки підземні ходи активно використовуються у секторі Газа для контрабанди товарів із Єгипту або нападу на ті чи інші цілі в Ізраїлі.

Також, за деякими даними, кілька сотень членів ХАМАСу брали участь разом з силами «Вільної сирійської армії» в боях за Алеппо і Дамаск, пише «Lenta.ru».

Як відзначає The Times, зміна позиції ХАМАСу означає, що рух остаточно перейшов під заступництво Катару. Влада саме цієї країни, як вважається, надає значну підтримку деяким угрупованням повстанців.

У той же час керівництво руху ХАМАС, яке базується в Лівані, заперечує співпрацю з повстанцями. «Ми не втручаємося у внутрішні конфлікти у Сирії. Члени нашого руху, які перебувають там, звичайні мирні громадяни, сирійські палестинці, які там проживають зі своїми сім'ями», - заявив представник руху Осама Хемдан.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232