Польська влада не підтримує озвучену на цьому тижні ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі у рамках проекту «Ямал-Європа-2». Про це заявив глава польського уряду Дональд Туск у п'ятницю.

Він зазначив, що міністр державного майна Польщі Міколай Будзановський на цьому тижні чітко озвучив позицію польського уряду у сфері російсько-польського газового співробітництва, повідомляє «УНІАН».

За словами Туска, узгоджена політика у цьому питанні також стосується «очікувань або уявлення росіян, що можна домовитися з Польщею про будівництво газопроводу, який би оминав Україну».

«Польща не братиме участі у таких політичних контекстах, для нас газ не є інструментом політики, і ми дуже хочемо, щоб, згідно з європейським законодавством, газові справи були вільними від політики», - сказав Туск.

Він також зазначив, що польська влада реалізує низку проектів для диверсифікації газових поставок до Польщі з метою зниження залежності країни від головного постачальника газу - Російської Федерації. «Стратегічно ми не хочемо збільшувати частку російського газу», - підкреслив Туск.

Як раніше повідомляв ForUm, президент Росії Володимир Путін доручив «Газпрому» повернутися до опрацювання проекту газопроводу «Ямал-Європа-2» для поставок у Польщу, Словаччину та Угорщину.

Нагадаємо, 7 грудня 2012 року, з метою диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу російський Газпром починає реалізацію проекту будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік".

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257