Згідно з новою редакцією Правил дорожнього руху, дія якої набуває чинності з 15 квітня, українські водії повинні будуть їздити за межами населених пунктів з включеним ближнім світлом фар. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, заявив начальник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України Сергій Будник.

«15 квітня набирають чинності зміни до Правил дорожнього руху, які передбачають приведення їх до вимог Міжнародної конвенції Про дорожній рух, а також до стандартів, що діють в ЄС щодо дорожніх знаків і дорожньої розмітки. Зокрема, новою редакцією встановлена ​​ необхідність з метою обов'язкового руху транспортних засобів у денний час доби за межами населених пунктів з включеним ближнім світлом фар або денними ходовими вогнями з 1 жовтня по 1 травня», - сказав він.

Також, за словами Будника, уточнене положення щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та перевезення дітей.

«Водій транспортного засобу при наближенні до автобуса з дітьми повинен знизити швидкість або навіть зупинитися для того, щоб забезпечити безпеку дітей, які виходять із автобуса», - сказав він.

Штраф за невиконання цієї вимоги складе від 255 до 340 грн, проте в перший період ДАІ обіцяє не штрафувати, а проводити роз'яснювальну роботу.

Також вводиться 11 нових дорожніх знаків і 5 табличок.

«Нові дорожні знаки приведені у відповідність з Міжнародною конвенцією про дорожні знаки і розмітку і трохи змінені. Якщо раніше поворот направо або наліво позначався білою стрілкою на синьому тлі, то тепер стрілка розміщена під кутом 90° направо або наліво відповідно», - пояснив Будник.

Ще одна істотна зміна - встановлення пріоритету дії дорожнього знаку над дорожньою розміткою.

Будник також висловив сподівання, що набуттям чинності нових правил ситуація на дорогах поліпшиться.

«З 2008 року, коли вступило в дію нове законодавство, у нас знижувалися показники смертності на дорозі. У 2011-2012 рр. ця динаміка призупинилася. Це сталося з різних причин. На нашу думку, водії почали дещо гірше поводитися на дорогах, можливо, стали менше боятися штрафів, введених у 2008 р.», - припустив начальник Центру безпеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

364