Перед Міністерством охорони здоров'я України не стоїть завдання закривати невеликі лікарні в регіонах. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході розширеного засідання Колегії МОЗ заявила глава відомства Раїса Богатирьова.

«Реформа не передбачає закриття лікарень. Але є медустанови, які налічують 10, 12, 15 ліжко-місць. Сьогодні це не лікарні в сучасному розумінні, а заклади для соціальної підтримки людей», - зазначила Богатирьова.

За її словами, Міністерство перекваліфікує такі стаціонарні медустанови в амбулаторні, для того щоб пацієнти могли отримувати там первинну меддопомогу, а в разі серйозних захворювань зверталися у більш кваліфіковані і сучасні медичні центри.

«Наприклад, ми закриваємо пологові відділення на 10 ліжко-місць. Там проходять одні пологи за 20 днів. Скажіть, будь ласка, яка там кваліфікація медика? Безумовно, вона низька, тому що вони не практикуються щодня. Якщо за 15 км є потужне відділення, принаймні, на 60-90 ліжко-місць, то це вже гарантія безпеки для людини», - сказала Богатирьова.

Також вона підкреслила, що закриття і перекваліфікація медустанов не настільки часте явище. «За статистикою, немає такого тотального скорочення щодо ліжко-місць, щоб можна було сказати, що це явище відбувається повсюдно», - підсумувала Богатирьова.

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що медична реформа у жодному разі не повинна погіршити надання медичних послуг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229