У разі легалізації в Україні використання марихуани у медичних цілях можливі зловживання. Про це у коментарі кореспондентові ForUm'у заявив соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

«Є дві причини, з яких в Україні така практика поки неможлива. По-перше, треба враховувати, що у Чехії значно більше розвинена повага до закону, ніж у нас. Якби цю практику впровадили в нашій країні, могли би бути зловживання. По-друге, громадська думка українців щодо цього істотно відрізняється від громадської думки у Західній і Центральній Європі. Ми у цілому більш консервативні, і більшість виступає проти легалізації легких наркотичних засобів», - зазначив він.

За словами експерта, тим не менше, ця проблема заслуговує того, щоб її обговорювали. «Так само, як і питання евтаназії. Можливо, у дискусії буде формуватися нормальне ставлення до цієї проблеми», - підкреслив Головаха.

Згодна з його думкою і керівник юридичної служби Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Ольга Скорина.

«На сьогоднішній день якихось законодавчих можливостей для легалізації використання марихуани як лікарського засобу немає, оскільки вона належить до наркотичних речовин. Її застосування в медичних цілях можливе лише за умови проведення належних клінічних випробувань, а також визначення терапевтичних властивостей (наскільки це дійсно буде ефективно при лікуванні пацієнтів. - Ред.)», - заявила експерт.

За її словами, зараз законодавство України і тенденція ухвалення нормативних актів зводяться, швидше, до заборонних заходів, ніж до дозвільних. «Фактично до початку березня нинішнього року у нас в країні була складна ситуація з доступом хворих до знеболювання. Зараз же зареєстрували морфін у таблетках. Це зручно, ефективно, не вимагає введення ін'єкцій. Але навіть при тому, що раніше морфін існував в ампулах і, по суті, був одним із дешевих ліків в Україні та світі, доступ до нього був обмежений, оскільки поширюється таке негативне явище, як наркоманія. Тому всі заходи були спрямовані на заборону і жорсткість доступу до даних лікарських засобів, не кажучи вже про решту наркотичних речовинах (які можуть використовуватися при лікуванні тяжкохворих. - Ред.). Тому сьогодні в Україні немає передумов до легалізації марихуани у лікарських цілях», - підсумувала Скорина.

Як раніше повідомляв ForUm, у Чехії набув чинності закон, згідно з яким марихуану (психоактивну речовину, отриману із деяких різновидів конопель) можна буде використовувати для лікування та полегшення больових симптомів при раку, хворобі Паркінсона, склерозі, псоріазі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244