З вівторка у Чехії набув чинності закон, згідно з яким марихуану (психоактивну речовину, отриману із деяких різновидів конопель) можна буде використовувати для лікування та полегшення больових симптомів при раку, хвороби Паркінсона, склерозі, псоріазі. Придбати марихуану можна буде лише за призначенням лікаря. При цьому медична страховка не буде поширюватися на препарати, що містять канабіноїди – речовини, які присутні у рослинах сімейства конопляних і є діючими речовинами марихуани.

Прага буде імпортувати канабіс із Ізраїлю та Нідерландів до тих пір, поки Державний інститут контролю над наркотиками не почне видавати ліцензії з максимальним терміном до п'яти років на виробництво марихуани всередині країни. В інституті також мають намір визначати розміри посівних площ і проводити тендери на закупівлю марихуани у фермерів.

Чеська Республіка – одна із найбільш ліберальних європейських країн щодо наркотичних речовин. Так, якщо правоохоронні органи виявлять у чеха до 15 грамів марихуани або знайдуть у його будинку до 5 рослин канабісу, до нього застосують лише невеликий штраф. Як пишуть чеські ЗМІ, така практика привертає любителів марихуани із сусідніх країн, зокрема, Польщі. Разом з тим, за даними національної доповіді за 2011 рік, 16,1% чехів віком від 15 до 34 років протягом року вживали марихуану (не обов'язково з лікувальною метою). Також ЗМІ повідомляють, що у Чехії, де проживає 10,5 млн. осіб, близько 110 тис. громадян мають проблеми зі вживанням канабісу.

З іншого боку, в медичних цілях коноплю сьогодні використовують у найбільш розвинених країнах світу. Позбавляються від болю за допомогою канабіноїдів у Канаді, Ізраїлі, деяких штатах США, Нідерландах, Іспанії, Великобританії.

Отже, чи є канабіс медичним дивом і чи варто Україні переймати практику знеболювання за допомогою препаратів з марихуани, ForUm запитав у медиків, соціологів, юристів і народних депутатів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

637